Achel, Achel blond bier

De fleste ølbryggende klostre har en lang og ærværdig bryggehistorie. Det har det her kloster ikke. Var det ikke på grund af et stagnerende salg af bonevoks, var dette kloster i 1999 sikkert aldrig gået over til at brygge øl.

Achel klosteret ligger på grænsen mellem Belgien og Holland. Udelukkende det faktum at klosterporten åbner til den belgiske grænse, går det til en del af det traditonsrige ølland Belgien.

 De arbejdsomme munke fra dette kloster har gennem historien skaffet sig til dagen af vejen gennem dyrehold, opdyrkning af jorden og mejeridrift. I perioden fra 1930 til 1960 begyndte de innovatiove munke noget overraskende at kaste sig over fremstilling af kemiske produkter. Det var især bonevoks og polermidler, der gik som varmt klosterbrød.

 Men i 80érne begyndte krisen at kradse i munkekutterne. Gennemsnitsalderen var høj. Og ikke mindst havde hvide tornadoer fra Ajax og andet presset salget af det, der blev brugt som hjælpemidler til knofedt.

 Munkenes fabrik måtte lukke og de havde tabt så meget af opsparingen, at de måtte sælge stort set alt deres landbrugsjord.

 Placeringen på grænsen mellem Belgien og Holland reddede i første omgang klostret. Man bankede hul i klostermuren mod Holland og etablerede et mindre shopping center, hvor holllænderne især kunne købe belgiske øl og chokolade.

 

Den meget øl, der pludselig befandt inden for klosterets mure og behovet for hele tiden at holde sig opdateret med hvad der var på markedet, fik munkene til selv at smøge ærmerne op. Nu skulle de også selv brygge.

 

De fik god hjælp fra deres moderkloster. Det hedder i øvrigt Westmalle. Og er et kendt og stort trappistbryggeri.

 

Og i 1999 tog man skridtet fuldt ud og åbnede en stor brew pub med øl fra eget kloster. Det er siden blevet en eksportsucces.

Øllet er interessant at holde op mod andet belgisk klosterøl og ligger inden for denne genre i den bløde ende både smagsmæssigt og med en alkoholprocent på otte (!).  Fint skum.  Øllet har aroma af malt  og fløde. Jeg kan også smage chokolade. Har den sødme som er karakterisk for belgiske alkoholdige mørke øl.

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google photo

Du kommenterer med din Google konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s