Brauerei Heller Thum, Aecht Schlenkerla Rauchbier Märzen

Røgøl er en af de mest specielle øltyper i verden, der kun brygges i et lokalområde og har få, men meget dedikerede tilhængere. Præcis som spontangæret øl. Julie og jeg har flere gange diskuteret om, hvilke af de to øltyper, der er mest marginaliserede fra den brede smag. Uvidenskabelige observationer ved vores ølsmagninger tyder på, at der trods alt er flere, der bider på røgøllen.  Jeg har oplevet en korrelation mellem folk der kan lide røget whisky og røgøl.  

Om ikke andet er den øl en fornøjelse at se på og en oplevelse at dufte til. Carsten Berthelsen har bskrevet synet som “øllet er meget smukt med en glød som frisk kastanje. Skummet hænger smukt i glasset.

Og dette er en øl, hvor man ikke behøver af føre glasset til næsen for at få de første indtryk. Den er ekstremt røget.  Det minder mig om at dufte til blæsebælgen ved brændeovnen i min barndoms sommerhus. Efter den første tår tror jeg duft og smagsindtryk smelter sammen, men efterhånden oplever jeg, at smagen er knapt så voldsom som duften. Efterhånden smager man også tjære. Eftersmagen kan være en kende sødelig.

Måske bør denne øl drikkes som en Islay Whiskey i små glas. Men jeg har selv med fornøjelse nydt op til en flaske. Men lad os konstatere det ikke er en øltype, jeg kan drikke mange af.  

Prøv den. Charlotte og jeg har ambitioner om et solidt pølsebord og røget laks. Men en drøm. der endnu ikke er testet.

4 thoughts on “Brauerei Heller Thum, Aecht Schlenkerla Rauchbier Märzen

  1. De er en af de sjældne lejligheder, hvor man pt kan smage den ægte varer fra Bamberg på fad. Plan B i København har åbnet et enkelt fad. Martin og jeg har prøvesmagt. Vi var enige om, at den er knapt så voldsom i smagen som på fad. Duften er den karakteristiske overvældende duft af pejseblæser. Men stadig meget markant og værd at prøve. Som Julie sagde efter to slurke, hænger smagen ved i meget lang tid. Det kan anbefales at prøve den sammen med Plan B’s oste og pølse tallerken.

  2. Jeg tror aldrig jeg har oplevet så stor kontrast på flaskeudgaven og fadversionen. Det er en af de ganske få flaskeøl som jeg ikke er i stand til at tømme alene. Meget voldsom smag og aroma. Fadversionen på Plan B skal så absolut prøves og den er overraskende drikbar. Der var mærkbært mere gang i kulsyren, den karakteristiske duft var ikke til at tage fejl af, men smagen var markant mildere.

  3. Første gang jeg smagte en Aecht Schlenkerla Rauchbier var udendørs på en sommerdag i Tyskland, hvor den blev serveret fra fad til et måltid bratwurst og sauerkraut. Det var fantastisk!

    Denne øl kommer slet ikke til sin ret på flaske, for fadversionen er en helt anden oplevelse. På øl-messe 2009 i Bellacenteret havde jeg mulighed for at smage Schlenkerla igen fra fad og her karakteriserede min (normalt) Tuborg-drikkende makker øllen som “fantastisk god”.

    Man skal ikke tro at denne øl er for specialister. Forskellen er kun mellem flaske og fad. God fornøjelse.

  4. Jeg er helt enig i, at fad-versionen er meget mere imødekommende og rundet end flasken. Og at nyde den udendørs i Tyskland til et gedignt måltid lyder herligt.
    Humlen er bare, at den er ufatteligt svær at opstøve på fad i Danmark. Den er med jævne mellemrum på Pegasus på Vesterbro, CPH og har haft enkelte gæsteoptrædner på Plan B og Ølbaren.

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google photo

Du kommenterer med din Google konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s