Svijany, Svijanská Kněžna 13° tmavé

DunkelTog familien på en spadseretur til Letna-parken for at tage et flot vue over Prag fra en vinkel, som de færreste kender. For de historiekyndige er det der, hvor den megastore Stalin-statue stod. Den blev revet ned få år efter at Krutchjov startede afstaliniseringen med sin hemmelige tale i 1956. Tjekkerne havde kun hån til overs for dette hæslige monstrum. I dag står der et stort pendul inspireret af Havel, der ville illustrere at tiderne skifter, som de bla. gjorde i 89 i det gamle Østeuropa.

Turens hovedformål er motion og derved plads til et par øl fra det regionale bryggeri Svijany i Tjekkiet, som flere og flere tjekkere siger, at det er værd at holde øje med. Har tidligere smagt deres lyse pilsner på Ølgalleriet i Prag fra flaske, uden at den sagde mig noget specielt. Vi går til Restauranten Svijanskyj Rytir bag Letna-parken, der fører 5 af deres, som det viser sig, ganske udmærkede fadøl.

Da vi er 4 voksne prøvesmagere kan vi konstatere, at deres lyse pilsner (10°) holder en fin stil med de smukkeste hvide skum, som hvide svaner på Vltava, iflg. datteren, som forsker så grundigt i det daglige, at øl nærmest kun er til ferier.

Der er som altid meget stor forskel på øl fra flaske og fustage. Derfor drikker man fortrinsvis fadøl her. Der er intet land, hvor fadøl dominerer mere over flaskeøl end i Tjekkiet. Forklaring er indlysende.

Vi nyder deres 13° lyse pilsner og må konstatere, at det er en øl af en flot kvalitet. Gylden farve, svage frugtnoter, maltet, humlet og en pæn lang eftersmag. De to første øl vil jeg dog stadig kalde endimensionale ift. de sidste to, som skal have varme ord med på vejen.

Deres Kvasnicové – øltypen, som får et ekstra skud gær, er blandt de absolut bedste tjekkiske af den type. En dejlig ufiltreret sag, frisk, svagt syrlig og fin eftersmag. En øl efter crewmand tapirs smagsfornemmelser.

Men den øl som virkelig tager stikket er deres dunkel på 5,5 % alh. Helt sikkert blandt de bedste dunkel jeg længe har smagt. Den læner sig op ad et 6-tal. Skummet er moccafarvet og hænger længe på glassets sider. Noter af karamel, letbitter chokolade og kaffe fra den ristede malt og en skøn bitterhed. En fin, lang, afbalanceret nærmest harmonisk eftersmag.

Øllet blev indtaget sammen med stedets ganske udmærkede mad. Stedet og øllet kan anbefales og det er tvangspensum for vores fremtidige ølstuderende. Men husk der er lukket i weekenderne.

Karakter (1-6): 5

2 thoughts on “Svijany, Svijanská Kněžna 13° tmavé

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google photo

Du kommenterer med din Google konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s