Kongens Bryghus, Gaase Hvid

Kongens Bryghus (= House of Beer = Carlsberg) har produceret en serie af historiske øl, efter i mange år kun at have lagt navn til en hvidtøl. Bygningerne, der har rummet Kongens Bryghus har i tidens løb været placeret forskellige steder i byen. 

Et af stederne er kendt i FTF sammenhæng. Gåsegade/Vandkunsten, huset på hjørnet her rummer nu Danmarks Lærerforening, som ikke syntes om adressen Gåsegade og derfor fik isat bygningen en ekstra dør samt fik forlænget Vandkunsten med et enkelt husnr., således at adressen blev Vandkunsten. Navnet Gåsegade kommer fra øllet Gaase (Hvid).

Øllet Gaase Hvid er genopstået. Det er en hvedeøl, men hvede var i gamle dage ikke det samme som i dag. Spelt er navnet på den kornsort, som er genopstået hvede. Spelt findes næsten kun som økologisk kornsort. Andre (fx Nørrebro Bryghus med Per Kølster spelthvedeøl) har efterfølgende sendt speltøl på markedet, uden at det er en historisk efterligning af tidligere tiders øl. 

Øllet er brygget på Carlsbergs lille husbryggeri i Valby, som fortsætter sin beskedne produktion.

Udseende: ufilteret, bleg, gylden (ikke ravgul, snarere bleg gul), kulsyreholdig. (Øllet er tilsat mælkesyre, hvilket måske er med til at forstærke det blege udseende). Duft: man kan godt dufte de tilsatte krydderier nelliker og koriander med en syrlig undertone. Smagsmæssigt har man sat sig mellem to stole ved forsøget på at få den til at ligne det 400-500 år gamle bryg. Kongens Bryghus Hvid Gaase har en rund blød fylde med en sødme uden bitterhed, men til gengæld med en hurtig afrunding med et strejf af salt (der er brugt Læsø sydesalt som også fandtes i 1500 tallet.) Den er ikke specielt speciel, hvilket formentlig er årsagen til den af og til er på udsalg (5 kr. har jeg set den til i Kvickly).

Den anvendte humlesort er Hallertauer Mittelfrüher. Vurdering: Da jeg har svært ved at blive hel begejstret over hvedeøl får den 2/3 af maksimum.

Karakter (0-6): 4

One thought on “Kongens Bryghus, Gaase Hvid

  1. Spelt øl med sidste salgsdag i 2007 – Ja, den findes ikke mere i handlen – desværre. Jeg havde en gemt i kælderen og troede det nu var en død øl, men nej, hvor tog jeg fejl. Den havde udviklet sig det næsten sublime. Det er svært at give en ekstra karakter til en ikke længere eksisterende øl, men skulle den genopstå bør de ændre sidste salgsdag og flytte den adskillige år frem i tiden. Skulle jeg i 2010 beskrive smagen blev beskrivelsen den samme som i 2008, men eftersmagen ville få lidt ekstra seriøs beskrivelse. Den sidste af denne øl har jeg haft gemt i et køleskab i kælderen i de mellemliggende år. Nu er den kandidat til et fem-tal, men det vil jo ikke have nogen mening at give den nu flere år efter den er udgået af produktionen.

    Poul Pedersen

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google photo

Du kommenterer med din Google konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s