Klosterbryggeriet, Hamborgøl

Klosterbryggeriet er rigtig langt fremme i skoene, når det handler om storytelling i den danske mikrobryggeri branche. Faktisk er man så god til at tage udgangspunkt i historien, at bryggeriet har fået Kulturarvstyrelsens blå stempel. Man brygger de øl, som der øjensynligt befandt sig i kælderen på Øm Kloster i  perioden 1172 til cirka 1560. Det var på visse tidspunkter op over 20.000 liter. Hvordan det harmonerer med at producerer til eget forbrug, må fremstå i det uvisse.

Klosterbryggeriet går ind imellem også mere op i at fortælle historien end i at fortælle om øllet. Man kan fx læse masse af historie på hjemmesiden, men det er svært at finde basale oplysninger om fx alkoholprocent. Der er både på etiketten af øllet og i markedsføringsmaterialet malende beskrivelse af det utroligt smukke landsskab omkring Øm Kloster i det jyske.  Det kan forekomme lidt paradoksalt i betragtning af, at øllet bliver brygget mange kilometer derfra på Fyn.

Nuvel tapiren er selv en glad ølfortæller, så det har vores fuld sympati.

 Det tre nuværende øl Svendeøl, Årsøl  og Hamborgøl fortæller, at de gode munke havde  en hverdagsøl, en øl til gæster og en øl til de fineste gæster. De fineste gæster får  vistnok en Hamborgøl, vi nyder en onsdag som fyraftensøl. Vi ville nok ikke servere den, hvis det var det fineste gæstebud. De skal naturligvis have spontangæret øl. Men Hamborgøl er  rigtig fin som appetif eller en fyraftensøl en oktoberdag.  En glimrende triple bock, men knapt så voldsom som andre af slagsen.  Der er tilsat blandt andet hyben og rønnebær, men det kunne smagspanelet ikke smage sig frem til.

Den blev oprindeligt brygget i Hamborg til klostret, men den leder mere vores smagsløg hen i retningen af belgisk klosterøl. Men en venlig øl, der får gæsterne til at føle sig velkomment.

Der bliver fortalt meget historie omkring Klosterbryggeriet, mens det måske kniber lidt mere med at ramme konceptet bock øl.  Men stor ros til Klosterbryggeriet for gode fortællinger og en fin triologi.

Allerbedst fra Klosterbryggeriet er deres juleøl, som vi har prøvesmagt. Den får snart premiere. Og den var på fad til de sjældne fem stjerner.

Vi vil gerne inviteres til julefrokost i Øm Kloster. Eller på Klosterbryggeriet, hvis vi kan finde det. It’s all history.

Karakter (0-6): 4

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google photo

Du kommenterer med din Google konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s