Mikkeller, Mikkels Monster (tørhumlet version)

Hvad gør du hvis tørsten overmander dig en kedelig grå tirsdag fyraften? Tager med Tapiren på Nørrebro Bryghus til verdenspremiere på Mikkellers, Mikkels Monster. Dette endda i tre herlige versioner og i smuk samklang med en vidunderligt menu fra restaurantchef Andreas Berg. Lad det være sagt med det samme, det var et ølarrangement i absolut særklasse.

Mikkels Monster er resultatet af en halvandet år gammelt samarbejde mellem Mikkeller og Anders Kissmeyer fra Nørrebro Bryghus. Begge var tilstede denne aften og præsenterede deres fælles ambition om at skabe en ekstrem, voldsom og potent super hoppy version af Boston Beer Companys legendariske hedvinsøl “Utopias” på 25,4%. For at få alkoholprocenten op i de højder har Anders og Mikkeller allieret sig med Novozymes for at skaffe de mest avancerede enzymer til at høste maksimal effekt af det forgærbar sukker fra malten. Efter gæring og tanklagring har øllet lagret videre på brugte portvins- og rødvinsfade. 30 liter af øllet var dog dedikeret intensiv tørhumling på en fustage med Columbus humle.

Og netop den tørhumlede version var først på øl-menuen denne aften ledsaget af salte snacks. Øllet er smukt mørk ravgyldent, totalt diset og med en overraskende livlig krop. Der står de mest stædig gardiner i glasset jeg nogensinde har set, de følger øllet på vejen ned gennem glasset og bliver siddende hele vejen. Alkoholprocenten landede på 16% og øllet kan bedst kategoriseres et eller andet sted mellem triple IPA og Barley Wine. En ekstrem øl der på typisk Mikkeller vis afsøger de aller yderste grænser. Aromaen er blød, sød, frugtrig og humlet. Smagen er karamel, sirup, tørret frugt og meget vinøs. Nuvel de 16% stikker fjæset frem men på en yderst behagelig måde. Finalen er en sand humlehammer der bliver hængende i et meget laaangt humlebid af en eftersmag. Mikkeller startede denne aften selv rygtet om at et limited parti af Mikkels Monster vil ende på flaske. I hvilken version vides ikke, men de havner i så fald på hylderne i Ølbutikken.

Stilen er ligesom lagt her. Men aftenen fortsætter nu med Mikkellers It’s Alight, Santas Little Helper, den blendede version af Mikkels Monster og en finale med dessert ledsaget af en grønlænderkold version af La Granja Stout (er det nu moderne?). Som om det ikke var nok, så inviterede Anders Kissmeyer til sidst alle gæster ned i baren til en ren portvinslagret version af Mikkels Monster samt gæstekort til den ølsmagning der netop var kickstartet af Nørrebro Bryghus’ Ølforum nede i selve bryggeriet. Det kunne Tapiren og undertegnede naturligvis ikke stå for. Så vi lukkede denne store aften med finsk og amerikansk mikrobryg som vores hårdtprøvede og totalt bedøvede smagsløg ikke kunne stille noget op imod.

Jo Mikkeller er i verdensklasse, men skal trods alt lige det sidste store stykke op ad bakken for at overgå en god gammel klassiker:


Karakter (0-6): 5
Mikkeller
Nørrebro Bryghus

4 thoughts on “Mikkeller, Mikkels Monster (tørhumlet version)

 1. Først en stor tak for de mange positve ord om såvel Mikkels Monster og om JulePorter 2008. De varmer en gammel bryggers hjerte! Og meget apropos så lige en kommentar til kritikken om temperaturen på øllet i Ryesgade, som vi hører tit fra ølnørdkredse (forhåbentlig fornærmer denne betegnelse ikke nogen på denne blog): Vi holder stædigt fast i det kolde øl, og det er der to rigtig gode grunde til: Vi kan faktisk bedst selv (ligesom langt den overvejende del af vore gæster) lide koldt øl! Og den anden grund er, at lader man koldt øl stå, så bliver det varmere, men lader man varmt øl stå, fordi man bedre kan lide koldt øl, bliver det desværre ikke koldere! Så det gode råd til Jer, der gerne vil nyde en tempereret stout, belgier eller IPA på Nørrebro Bryghus er: Køb og nyd en af vore plisner-, frugt- eller hvedeøl samtidig med den foretrukne, og mens dine smagsløg køles ned, varmer den anden øl op.

  Min anden kommentar er af den endnu mere ærekære art: Mikkels Monster er altså en Nørrebro Bryghus og IKKE en Mikkeller øl! Det var Mikkel der gæstebryggede hos os, og ikke omvendt!

  Til allersidst: Til dem, der satte pris på JulePorteren kan jeg sige, at der op mod påske vil komme en årganspåskebryg på hanerne i Ryesgade: VårSaison 2009 – en klassisk saison forskåret med vores vildt sure, trælagrede Beetje Boom Bruin. Garanteret kræs for de mere nørdede smagsløg!

 2. Tak for et grundigt svar fra Anders Kissmeyer. Det er rart med en velkvalificeret debat. Jeg melder mig straks som koldkriger, der synes, at især den mørke øl bliver serveret ved alt for lav temperatur på Nørrebro Bryghus. Jeg er ikke ølnørd nok til at kunne fastslå den nøjagtige temperatur eller til at medbringe et termometer. Jeg vil tro, at den ligger på mellem 0 og 2 grader. Den er efter mine smagløg alt for lav. Og gør at jeg ikke kan smage nuancerne i det gode mørke og humlede.
  Hvad kunderne generelt foretrækker på Nørrebro Bryghus ved du helt sikkert bedst. Forslaget med at købe en anden øl og lade den temperede stout, belgier eller IPA forekommer umiddelbart besnærerende. Men man køber vel ikke en fadøl for at lade den stå tyve – tredive minutter . Her begynder selv god bryg at blive doven?
  Der findes ølsteder, der sælger øllet for koldt fordi, der er lettere at håndtere. Når øllet er koldt, kan man skrue op for kulsyren, og man slipper for problemer med at øllet skummet voldsomt. Man kan kort sagt lange langt flere fadøl over disken hurtigt. Det glæder mig, at det ikke er motivet fra Nørrebro Bryghus’ side.
  Til sidst vil jeg gerne rose Nørrebro Bryghus for på nydansk at være de suverænt bedste community buildere i den danske brygverden. I er gode til at dyrke samarbejde med andre brygmestre, blandt meget andet med Seven. Og hele ideen med Ølforum er enestående både for ølnørder og ølnydere. For et symbolsk beløb kan man hver mandag nyde en øl, der er ølsmagninger og andre spændende arrangementer.
  Så jeg vil helt sikkert stadig kigge forbi, selvom I mener at øllet har den temperatur, som øllet skal ha 🙂
  De bedste hilsner fra en koldkriger.

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google photo

Du kommenterer med din Google konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s