De Ranke, XX Bitter – 1. december

xxbitterDet er med stor glæde at Tapiren og Martin på den første adventssøndag tager fat på arbejdet med årets juleølkalender. Vi har sikret os arbejdsro ved at pakke kufferten med øl og drage til Prag. Vi sidder i en komfortabel herskabslejlighed 100 meter fra Rådhuspladsen, hvor byens store juletræ netop er blevet tændt. Vi er således som resten af downtown Prag i stor julestemning og glæder os til dele 24 ølfortællinger med dig, kære læser, frem til juleaften. Kalenderen er blevet til i samarbejde med gode gamle Barley Wine fra Læderstrædet i København og så skal det nok blive jul. Årets første kalenderøl er XX Bitter fra det tre år gamle bryggeri, De Ranke. Dette bryg er bittert, jovist. Bitterheden er meget dominerende med en overskyggende smag af citrus, nyslået græs og humle. Bitterheden bæres helt ud eftersmagen, der dog ikke er speciel lang. Redaktionen mener, at hvis denne øl var blevet til i andre lande end Belgien, ville den nok blive betegnet som en IPA. Vi kan være helt ærgerlige over kun at have en flaske med 33 centiliter med på tour, men er enige om at give denne glimrende bitterhed fra De Ranke fire stjerner.

Mundfornemmelsen er bitter, middelfyldigt og i den grad udtørrende. Den kalder næsten på en ny øl.  

Kroppen er stråguld, livlig, ufiltreret med bundfald, diset af store vinterhumletåger og småtboblende med en smuk, langvarig, tæt og snehvid skumkrone. Øllet opleves blødt, når den løber over ganen.

Vi må også sige, at betegnelsen XX Bitter forpligter. Selvom at dette bryg har ry for at være en af Belgiens bitreste øl mangler XX Bitter noget ekstra raffinement for at komme endnu højere op med endnu en julestjerne. Redaktionen har en forkærlighed for bitter øl, hvor fx Mikkeller har været med til at modulere vores smagsløg. Set i det lys er XX bitter ikke XX så det for alvor gør en forskel. Dertil er humlebiddet ganske enkelt ikke stærkt nok.

Karakter (0-6): 4

Man kan købe alle øl i årets julekalender hos Barley Wine i København

3 thoughts on “De Ranke, XX Bitter – 1. december

  1. Hvis jeg ikke tager fejl, så blev bryggeriet oprettet hen mod slutningen af 1990’erne. Det er i hvert fald ældre end tre år. Jeg kan forresten også lide XX Bitter, og især også Guldenberg.

  2. Hej Hans !

    Tak for din kommentar. Vores research viser at De Ranke blev et selvstaendigt bryghus i 2004/5. Indtal var de fantombryggere og fik deres oel brygget paa andre bryggerier. Vi vil stille skarpt paa Guldenberg naar vi kommer tilbage fra Prag. Tak for tippet og god december….

    De bedste
    Tapiren og Martin

  3. Nå, det var det du mente. Jeg havde ikke tænkt på, at de var et fantombryggeri de første år, eller et “brygfirma” som belgierne siger. Men det er en forskel, som jeg personlig måske ikke lægger særlig meget vægt på.

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google photo

Du kommenterer med din Google konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s