Kongens Bryghus: Julemumme

I rækken af historiske øl har Kongens Bryghus nu igen udsendt Julemumme.

Og som altid med de øl Kongens Bryghus hidtil har sendt på gaden er der et historisk detektiv arbejde bag brygget. Her er det et særdeles vellykket forsøg på at efterligne julemumme, som det blev brygget i slutningen af 1700 tallet. Julemumme er inspireret af den gamle øltype Mumme, der  i 1760’erne blev ret populært i Nordeuropa, men ellers kan føres tilbage til 1400-tallet.

Når man skænker øllet op giver det en pæn naturlig top af hvid skumkrone under hvilket en mørk måske snarere rødbrun, gylden og klar øl befinder sig. Øllet dufter af humle og en række krydderier. Duften aftager lidt efter lidt i glasset – til gengæld øges længslen efter af smage brygget.

Ganen skal læskes og det bliver den og smagsløgene bliver ikke skuffet. Den krydrede duft går nænsomt igen i smagen af øllet, der også har en tydelig gærsmag samt en livlig kulsyresmag. Eftersmagen er krydret og bliver lidt i munden og efterlader en svag nænsom bitterhed krydret med et spor af sødmefyldt humle og anis. (I flg. etikken er tilsat kirsebærlikør, stjerneanis, rosiner, nellike og vanille.) Julemumme er tilsat hallertauer mittelfrüher humle, som er den måske mest fyldige krydrede humle, der findes.

Julemumme er en kandidat til årets bedste juleøl.

Sidste års bryg er ikke glemt.

Der gemte sig faktisk en fra sidste år bagerst i kælderens køleskab. En øl med i dette tilfælde 6,6 procent kan sagtens holde sig i flere år, hvis den gemmes koldt og mørkt.

Og sidste års Julemumme er ingen undtagelse. Stillet over for dette års Julemumme er sidste års Julemumme klart at foretrække, da den ikke har bismagen af gær – i flg. min hustru, som var medsmager. Personligt synes jeg begge øl er gode. Da man ikke kan få sidste års øl mere og det var den sidste jeg havde, foretrækker jeg dette års Julemumme, men smag er et individuelt ærinde.

Ovenstående skrevet i oktober måned. Nu gensmagt i december. Gærsmagen i årets udgave er væsentlig reduceret i de forløbne to måneder. det har den ikke taget skade af!

Dette år vil formentlig byde på mange alt for billige juleøl. 20-30 af mikrobryggerierne er kandidat til næste år at lide rente- og likviditetsdøden. Måske derfor tilbyder et større mikrobryggeri nu sine juleprodukter til forhandlerne med 25 – 40 procent rabat. Det er bemærkelsesværdigt, at man starter julesalget med udsalg og billige særtilbud. Det plejer først at komme i slutspurten af handlen.

Vi kan som forbrugere kun håbe at vi også får andel i de billige juleøl og håbe på at de fleste mikrobryggerier overlever selvom deres forventninger til julehandlen ikke indfries økonomisk.

Men uanset andre juleøl måske kan findes til en spotpris er Julemumme til fuld pris rigelig sin pris værd. Prøv den.

 

Karakter (0-6): 5

 

2 thoughts on “Kongens Bryghus: Julemumme

 1. Ovenfor er anført: Ovenstående skrevet i oktober måned. Nu gensmagt i december. Gærsmagen i årets udgave er væsentlig reduceret i de forløbne to måneder. det har den ikke taget skade af!
  Kommentar hertil:
  Gensmagt i marts måned 2009. Nu er gærsmagen helt væk. Smagen forbedret væsentligt herved. Nu er det en formidabel øl. Måske er øllet brygget 3 måneder for sent i forhold til markedsføringen eller sendt på markedet et år for tidligt! Nu er smagen kandidat til 5½ i karakterbogen. De gamle typer Mumme øl fra middelalderen blev lagret op til 24 måneder før de blev drukket. Så måske vil en 2008 julemumme være kræs om et par år.

 2. Som skrevet ovenfor har jeg nu gensmagt julemumme årgang 2008, 2009 og 2010.
  Årgang 2010 er formentlig den eneste man kan få fat i nu. Og den er ganske formidabel god. I et ellers lidt kedeligt juleøl år er det da rart at enkelte øl holder skansen. Jeg kan kun tilslutte mig min egen vurdering fra 2009 ovenfor. Kan du få fat i en 2010 julemumme så und dig selv den. Du bliver ikke skuffet. Skulle du have et par stykker fra de sidste par år gemt i et hjørne i kælderen, så nyd dem. Glem alt om sidste salgsdag. Nyd øllet i stedet.
  Det er kedeligt, at julemumme er eneste overlevende øl fra et ellers udmærket og varieret ølsortiment i først og fremmest historiske øl som Kongens Bryghus markedsførte.

  Poul Pedersen

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google photo

Du kommenterer med din Google konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s