Rochefort, Rochefort 10 – 24 december

billede-0013

Julen er traditionernes højtid – og øllet valgt af Barley Wine til den 24. og sidste øl i årets julekalender passer perfekt i det koncept. Vi forkæler os selv i julen og forhåbentlig hinanden lidt ekstra. Og Rochefort 10 er traditionelt en af de tre øl, der bliver kåret til intet mindre end verdens bedste øl, når ølentusiater mødes for at diskutere dette umenneskelige og urimelige valg.  Den har da også slået benene væk under de ølsmagninger, hvor Tapiren har haft den med. Julen er samtidig tid til nydelse, og her er Rochefort til sublim og henholden nydelse. Man er nødt til at bruge mindst en time til at nyde denne en af verden mest komplekse øl. Man kunne eventuelt nyde den til desserten, men Tapiren synes det er synd. Ville man nyde en af verdens bedste rødvin til mad, der frarøver den rene nydelse?

Skummet er rigtig flot. Utrolig flot øl. Duften er fantastisk. Der er humle, chokolade, karamel og meget mere af det gode. Smagen kan man bruge timer på at opleve og beskrive. Der er humle og malt på den helt rigtige måde. Og der er chokolade, karamel, kastanje, frugt, blommer rosin og you name it. Faktisk siges det,  at man kan finde det man leder efter i en Rochefort 10.  Det er derfor også meget svært at sige, hvad der er den dominerende smag.

Der er en mangfoldighed og oplevelsesrigdom i denne øl, som næsten er af den anden verden.

Der findes rigtig mange andre gode øl i verden – ikke mindst på tværs af stilarter. Men denne øl er selvbestaltet i top ti på grund af sin kompleksitet og mange nuancer. Det overgår formentlig de fleste af verdens bedste rødvin, der koster mangefold mere. Men test det selv. Udsalgsprisen for denne øl i absolut verdensklasse ligger de fleste steder mellem 50 og 70 kroner for 33 centilister.

Den blev tidligere kaldt for Mervielle, der kan oversættes til vidunder eller underværk. Og det er ikke et ord for meget.

Tag jer dog i agt før I serverer den juleaften. Den holder 11,3 procent, og eftersom den er eftergæret på flaske er den reelle alkoholprocent nok nærmere 12 eller 13 procent. Og i det hele taget bør den nok nydes på et tidspunkt, hvor smagen ikke bliver forurenet af så mange andre smagsindtryk som i julen.

Redaktionen bag allbeer giver seks funklende julestjerner. 

Med denne sublime øloplevelse vil vi ønske glædelige jul og et 2009 med store øloplevelser.

PS: Samtidig vil Tapiren glæde sig over, at Rochefort 8 falder endnu bedre i dens smag. Den ligger i et mere menneskeligt alkoholleje, og først og fremmest bliver alkoholen mindre fremtrædende.

Karakter (0-6): 6

Man kan købe alle øl i årets julekalender hos Barley Wine i København

3 thoughts on “Rochefort, Rochefort 10 – 24 december

  1. Respektløst. I giver den fortjente karakter til Rochefort 10 men har hældt den op i det helt forkerte glads som man endda kan se på billedet af flaskens label. Rochefort kan normalt købes i SuperBest. Rema1000 og Løvbjerg. Muligvis Kvickly.

  2. Tak for de gode forbrugertips. Hvor er det herligt, at en øl i absolut verdensklasse er til at opdrive. Og til en nogenlunde acceptabel pris. Jeg kan kun opfordre til at man besøger de af dig anviste steder og køber en Rochefort med hjem. De fleste vil så nok komme i samme situation som Tapiren hjemme i forældrenes ellers velassorterede bo. Der er ikke lige 30 forskellige ølglas. Forskellen er ikke så stor. Jeg vil hellere have en Rochefort i et forkert glas end ingen Rochefort. Men glas-fetichisme er da en udmærket undskyldning for at frekventere velassorterede øll-barer.

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google photo

Du kommenterer med din Google konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s