Nørrebro Bryghus, Juleporter

juleporter
Det har taget mig en rum tid at komme på god fod med Nørrebro Bryghus. Efter Anders Kissmeyers gæve kamp for at åbne Ryesgades stolthed var det med store forventninger jeg ankom med mit lokale crew til ølmiddag. Øllet oplevede vi ikke det store sus ved den aften, maden var under standard og vi synes simpelthen at interiøret var alt for posh. Hvide plastikmøbler og craft beer don’t mix. Siden da er der sket ting og sager.

For at starte med det mindst vigtige har jeg vænnet med til interiøret og er langsomt men sikkert imponeret over hvor gennemført stilen er lige fra ølbrikkerne, øletikketterne blæst op i posterstørrelser der pryder både stuen og første sal til Ølforum og den effektive e-mailmarketing! Køkkenet er nu helt fantastisk, med køkkenchef Andreas Berg i front bliver der serveret 1. klasses ølmad. Medlemsskabet af deres Ølforum er meget berigende, og der er med jævne mellemrum diverse øl-skoler og smagninger. Højdepunktet for mig var verdenspremieren på Mikkeller, Mikkels Monster – et ølarrangement i absolut topklasse.

Deres øl-menu har støt og roligt vokset sig stor, stærk og yderst varieret lige fra lette hvedøl, trippel IPA’er og kulsorte stouts til spændende gæstebryg, som fx. Double Knot Brown med brygger Kjetil Jikiun fra Nøgne Ø.  Årets juleøl efterlod dog Allbeers trio skuffede, så hvad nu med Juleporteren? Den holder heldigvis skansen (jeg har slæbt 9 hjem i en kasse!!!). Den er lablet som en mild og krydret porter og er Nørrebro Bryghus’ første årgangsøl. Det er en blended version af den fremragende Skærgaardsporter og den almindelige julebryg (hhmmm), lagret på bourbonfade.

Kroppen er kaffesort, silkeblød og creamet. Virkelig slick, harmonisk og nærmest kælen. Skummet er lysebrunt, tæt og efterlader en fin lacing. Der er indsmigrende noter af malt og kaffe i næsen og i smagen fortsætter en yderst afstemt og mild oplevelse af kaffe, vanilie, chokolade, karamel, nød, den obligatoriske tørrede frugt samt lidt røg, træ og tobak i en langvarig finale. Mundfornemmelsen er coatende, varm og med et let bittert bid. En knashyggelig øl der bør nydes foran pejsen. Den minder mig meget om legendariske Anchor Porter pga. mildheden og letheden. I min optik nydes Juleporter bedst uden følgeskab, men allright, sammen med Nørrebros juledessert; syltede kirsebær, valnødder, biscotti og risengrød gør den sikkert også jobbet fint!!

Tapiren og jeg er enige om at vi må tilbage til den juleøl for lige at smage efter om den store ølmenu ikke forpurrede vores smagsløg den aften.

Karakter (0-6): 4

2 thoughts on “Nørrebro Bryghus, Juleporter

  1. Nørrebro Bryghus står helt sikkert for mange gode ting, og det har da også været blandt de tre vandhuller, redaktionen har besøgt oftest. Tapiren føler dog, at der er en sætning, vi har gentaget alt. alt for mange gange på Danmarks førende bryg-restaurant. “Øllet er alt, alt for koldt”. Især de mørke øl og ikke mindst porteren bliver jo nærmest frarøvet deres smag ved at blive serveret ved en temperatur, der passer bedre til hvidvin. Martin og Tapiren oplevede det igen i går med La Granja Stout, som nærmest skulle stå i tyve minutter for at være veltempereret. Så kan man selvfølgelig kaste sig over deres udmærkede ølnødder i ventetiden, men som tapiren før har påpeget, så er ens smagsløg så ikke rene til at møde øllet.

  2. La Granja Stout smagte de første 20 minutter af isterning og askebæger. En nærmest svovlet buket og smag som var højst misvisende for denne stouts ellers komplekse smag. Juleøllet – der også blev serveret iskoldt – var vi heller ikke imponeret over anden gang.

    Her gik jeg og troede at det var en pinlig fejl da vi til verdenspræmieren på Mikkellers, Mikkels Monster på Nørrebro Bryghus fik serveret en cola kold skærgaardsporter, men det synes åbenbart at være standard. En skam når man nu har sådan en stor kærlighed til øllet.

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google photo

Du kommenterer med din Google konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s