Mikkeller, Beer Geek Breakfast

beergeekbreakfast
En tsunami af sortsyn skyllede igennem mit indre univers, da jeg et par dage før jul og gudhjælpemig også lige efter nytår hører vores finansminister gentage at det er min borgerpligt at tage spenderbukserne på til jul samt i det nye år og shoppe igennem for at få vendt den synkende finansielle skude. Inden da skal bankpakke 2 finansieres så de kan låne mig pengene til det. Er vi virkelig fanget i det kommercielle hamsterhjul i en sådan grad at alle svar på universets kriser skal være et eller andet bovlamt materielt slogan om hovedløs konsum? Einstein sagde engang at man ikke kan løse et problem med den tankegang der skabte det. Jeg sidder med følelsen af at noget radikalt bør ske, en følelse af det ikke længere bør handle om mere men om bedre – om kvalitet, velvære, om miljø og om at gå imod strømmen og stikke en kæp i det industrielle hjul.

I øllets verden er de danske mikrobryggerier et herligt modsvar til dette deprimerende dogme. 7 af de ypperste mødes torsdag på Nørrebro Bryghus til præsentation af fællesprojektet “SEVEN Imperial Stout”. En af dem er naturligvis Mikkeller, en enfant terrible der netop går kompromiløst til grænserne for at udfordre med fokus på bedre og ikke  mere.

Beer Geek Breakfast skal nydes til morgenmaden og opfølgeren – Beer Geek Brunch (Weasel), der lander på Ølbutikkens hylder 7.1 – indeholder verdens fineste kaffe lavet af afføringen fra et sydøstasiatisk væseldyr og brygget hos Nøgne Ø. En ægte økologisk produktion der oveniøbet også har en positiv effekt på potensen. Det er da en udfordring der vil noget.

Jeg har ubebevidst udskudt denne anmeldelse til absolut sidste øjeblik, men nu går den ikke længere, Lorteøllet lander imorgen. Men hvordan sætter man ord på dette monstrøse ølværk? Efter tre gange af have nydt den fra flaske oplever jeg nye toner i duft og smag hver gang. En tidsløs øl der fremstår dugfrisk og original. Allerede ved ophældning vælter vidunderlige mørke aromaer op af glasset fra det kulsorte øl. Kaffe, chokolade, ristet malt, havre er i centrum men også røg, humlen og et hint af lidt sødt, måske vanilie. Kroppen er på en gang volumniøs men også slick, elegant og smooth med en voldsom mørkebrun stolt skumkrone der dog relativt hurtigt lægger sig ned igen med gode gardiner hele vejen ned. Smagen er nærmest udefinérbart kompleks og kommer mildt snigende tår for tår. Bagerst på tungen indfinder sig efterhånden en perfekt silkeblød afstemt smag af ristet malt, kaffe og havre og i den evigt lange finale lukkes af med et solidt humlebid og lidt røg som afsluttes af en lang bitterhed der udvikler nye toner i en mild varmende mundfornemmelse. Alkoholen er ikke overvældende med sine 7,5% og helt pakket ind.

På en gang bister men med et blidt modspil, overvældende kompleks men også let drikkelig. Jeg har ikke oplevet aroma og smag i en kontekst som denne før og det gør Beer Geek Breakfast til et point of no return. På bla. ratebeer får den topkarakter af masser af Beer Geeks og jeg kan ikke andet end at følge trop med seks stjerner. Som en kuriøs fodnote blev den til på Gourmetbryggeriets gear. Deres Blue Mountain Stout var en af de første rigtige stouts jeg overrislede drøblen med og det scorer lidt på den nostalgiske konto, men sammenlignet med Beer Geek er den, ja, en fodnote.

Karakter (0-6): 6
Mere Mikkeller
Se flere billeder af Beer Geek Breakfast på Allbeer Flickr
Se pressemeddelelse på Mikkeller, Beer Geek Brunch (Weasel)
Anmeldelse af Beer Geek Brunch

One thought on “Mikkeller, Beer Geek Breakfast

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google photo

Du kommenterer med din Google konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s