Mikkeller, Fra – Til

mikkeller_tilfra

En lille leftover fra mine julenoter er Mikkellers juleporter Fra – Til. Forrige gang jeg vendte hjem fra intensive ølstudier i Tjekkiet sendte fruen mig på vandvognen kombineret med lange løbeture i Fælledparken. Da jeg vendte hjem sidst primo december ventede Mikkellers Fra – Til, samt 50 øl du skal smage før du dør, som adventsgave under juletræet. Absolut en positiv udvikling.

Sammenlignet med de øvrige portere anmeldt på denne ydmyg blog, skilder Fra – Til sig markant ud. Mikkeller flytter igen på grænserne for hvad en porter kan og skal, og nok engang slipper han fantastisk godt afsted med det.  Det er samspillet i smagen mellem det Mikkellerske velhumlede trademark der møder de nærmest overdrevne sødlige noter, der gør denne Porter helt unik og uimodståelig. Dertil har den en fyrrig friskhed både fra fadversionen og flaskeudgaven, krop og skum står stolt og meget langvarigt. En sjældenhed for porteren der i mange tilfælde godt kan slutte dovent på den lange bane.

Øllet fremstår livligt, prikkende og kulsort med en mørk, stor og stædig skumkrone der fremstår totalt tæt, nærmest creamet og stiv. Mørke malte og ristede noter suppleret af julespice, kanel, korriander, sukat og stjerneanis står som en sky over glasset. Indsmigerende. De fortsætter i smagen som går helt til stregen hvad de sødlige nuancer angår, nærmest som en Barley Wine blot lettere, friskere og blidere. En detalje der gør Fra – Til overraskende let drikkelig.

Tapiren og jeg smager både sukat, rosin, figen, frugt, chokoloade der bagerst på tungen mødes af et heavy humlebid.  Den lange finale er en dansende duel af sødlige og bitre nuancer, der fortoner sig i en varmende mundfornemmelse. Balancen mellem malt, humle og julekrydderierne er perfekt afstemt. De 8% alc. er fuldstændigt perfekt pakket ind i en forførende smagsoplevelse.

Karakter (0-6): 5
Se flere billeder af Mikkeller, Fra – Til på Allbeer Flickr

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google photo

Du kommenterer med din Google konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s