Brouwrij Eylenbosch, Eylenbosch Kriek (1989?)

Der er ingen fornuftig grund til at læse denne anmeldelse. Den bedømmer en tyve år gammel øl, som man sandsynligvis aldrig kan komme til at smage igen. Bryggeriet lukkede nemlig i begyndelsen af 90′ erne. Og det er unægteligt bittert at smage en helt unik og fremragende øl for første og sidste gang.

Ølbutikken havde fundet en enkelt fustage bag alverdens skrammel på et lager i Belgien fra bryggeriet Eylenbosch, der har kultagtig status blandt tilhængere af spontangæret øl. Ølbutikken valgte at markere sin fødselsdag ved at sætte denne raritet på fad. Og hip hip hurra for det. Det var vist med en hvis spænding at Københavns mest kultagtige ølpusher satte den på hane, for de vidste heller ikke selv, hvordan denne lambic med tyve år på bagen ville smage.

Tapiren mener, at den var fremragende.  Duften var til seks stjerner. Kirsebær og træagtig. Imponerende lyserød farve. Smagen var en kæmpe oplevelse i sig selv. Smagshjulet udviklet med Julie kom helt til kort. Der manglede nogle af de øltoner, som normalt kommer i anvendelse. Som anden lambic er den i modsætning til alverdens anden øl ikke humlet overhovedet. Men der er heller ikke den syrlighed, som ellers kendetegner den gode lambic. Årene har rundet denne sag og gjort den mild. Den smager mere af portvin end af øl. Måske nærmest et miks af portvin og lidt champagne. Mit ølvokalarium manglerord Det er tæt på at virke lidt blasfemisk at drikke denne gudedrik af plasticglas en søvnig onsdag i ølbutikken. 

Egentlig ville jeg give denne øl (drik?) seks stjerner, fordi jeg ville give min højre klov for en flaske af den. Men må også erkende, at bedømt som øl er den nok ikke i verdensklasse.

Det er Ølbutikken til gengæld. Den er i hvert fald kåret som verdens førende ølbutik af ratebeer.com. Det er godt gået af et øludsalg med en ugentlig åbningstid på omkring ni timer. Men helt fortjent. I Ølbutikken vægter de gode ølnørder kvalitet frem for kvantitet.

Tapiren har tidligere smagt Eylenbosch ved en fødselsdag. Dengang sin egen på Plan B og flamboise udgaven. Selvom den var en rent årsunge i forhold til dagens udgave, var den også fremragende.

Karakter (0-6): 5
Smagt fra fad.
Alkoholprocent: ca. 5 

 

PS: Der hersker vist lidt forvirring om brandet Eylenbosch. Der virker som óm et par anmeldelser af dagens øloplevelse er havnet forkert i byen på ratebeer.com. Nemlig under bryggeriet Mort Subite.

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google photo

Du kommenterer med din Google konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s