Beer Here, Kriekselikroxen

Tapiren er på behageligt søndagsarbejde ved yndlingsvandhullet. Vi skal brainstorme, og det har aldrig skadet en gang kreativ ideudvikling med en god øl. Det med en god øl viser sig nu på alle måder at blive enlsnigelse. Uden at vi egentlig synes, at vi helt kan gøre for det, befinder vi os med alle fire nye udgivelser fra Beer Here (Fantombryggeriet personificeret ved den fremragende brygmester Christian Skovdal Andersen, den sande Mr. Ølfabrikken). Og for i hvert fald de to af øllene er god en stor underdrivelse.

Kriekselikroxen er noget helt specielt. Den skulle være et forsøg på at kombinere to ret forskellige typer belgisk øl, oud bruine og trappist. Den har startet sit liv som mørk trappistøl, er blevet tilsat mælkesyrebakterier og har siden hygget sig på danske rødvinsfade sammen med syrlige kirsebær. Jeg har ikke hørt om noget lignende, desværre.

Den første bedømmelse var nok præget af, at vi troede det var et forsøg på at lave en kriek. Vi havde fået anbefalet denne fremragende kirsebærøl, men eftersom der ikke var nogen etikette, var der ikke hjælp til yderligere identitetsbestemmelse af denne meget specielle øl. Så vi kom til at fokusere lidt for meget på de ting, der manglede fra den gode kriek. Derfor har den ene halvdel af tapiren måtte lave en kontroltest efterfølgende.

Skummet forsvinder hurtigere end tapiren kan hælde op. Den efterlader en brunlig, grumset væske.  Meget uklar. Og ikke delikat i sig selv. Duften er ikke voldsom, men med et markant bid af eddike og vi fornemmer også kirsebærene.

Der er en meget behagelig mundfyde, og øllet smager anderledes end udseendet lover.  Man ville forvente noget mere ølsmag, men den er meget viniøs. Den kunne godt lede tankerne hen på Eylenbbosch , den mest viniøse øl, tapiren har haft sin snabel i. Hvis kriekselikroxen får lov at stå tyve år, bliver den måske helt lige sådan. Men det gør den i hvert fald ikke hjemme hos mig.

Med store mængder kirsebær, kunne man forvente noget sødligt. Det er der overhovedet ikke i denne øl. Der er da også tale om syrlige stevnskirsebær. Den får den rundede tørhed, som lagring på træ giver, og som man også finder hos nogle ouid bruine.

Dagens andet chock får tapiren ved efterfølgende research for at kompensere for den manglende etikette. Denne kirsebærøl holder 11 procent. Tapiren troede det var en trykfejl. Den har aldrig smagt en two-digit øl, hvor alkoholen er så godt skjult. Så tror da pokker, at vi havde svært ved at sige kriekselikroxen til sidst, og vores slogan forslag blev temmelig syrede. Det er stor brygkunst at kunne afbalancere en øl, så alkoholen bliver så lidt fremtrædende. Men gerne en etikette tak.

Det må også trække ned i bedømmelsen, at de to gange 33 centiliter kostede 90 kroner stykket. I øvrigt en næsten filantropisk cafepris i betragtning af, at den koster 80 kroner hos førende ølbutikker.

Tapiren var først på et stort firtal, men det må med historien og genreeksperimentet  blive et femtal til en fremragende øloplevelse. Godt gået, CSA.

Karakter (0-6): 5
Smagt fra flaske
Alkoholprocent: 11

One thought on “Beer Here, Kriekselikroxen

  1. Jeg var i går så priviligeret at blive inviteret på tår af den mærkelige drik af selveste tapiren. Tak for det. det var en oplevelse ud over det sædvanlige. Og fem af de frække er ikke for meget.

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google photo

Du kommenterer med din Google konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s