Pivovar Nachod – Primator, Stout

primator_stout

Allbeer har et alvorligt hængeparti fra den seneste tur til Prag med det dansk/tjekkiske ølakademi. Med hjem kom genopfriskede minder om den forførende Saaz-humle samt notesblokken med 22 anmeldelser, og de bliver nok der de fleste af dem. Men et par højdepunkter vil vi ikke snyde læserne for. Et af dem er Primator’s stout, som vi efter råd fra Prags egen ølfilosof gik meget målrettet efter.

I Prag centrum skal man se sig grundigt om efter andet end pilsner og halvmørkt øl. Stouten som vi kender den er højst en fodnote i den tjekkiske øltradition. De absolut bedste halvmørke og mørke øl fra fx. Kruzovice, Bernard og Pivovarsky Klub er særdeles solidt ølhåndværk, men har i deres basis en lethed i smag og fylde der gør dem drinkable for den notorisk tørstige tjekke. Skummet er lyst, og farven og de svage brændte noter kommer næppe fra hårdristede og brændte malte. “Sorte” pilsnere, tørstslukkere, helt unikke og yderst velkomponerede, men uden stoutens store dimensioner og kraft i smag, aroma og fylde.

Efter et besøg på et legendarisk formiddagsværtshus på den “anden side” af floden, gik turen videre til en lokal, lumsk, lurvet og tæt tilrøget studentercafé Dobra Trafika Na Ujedze, hvor Primator, Stout flød frisk fra fad og dette i stride strømme. Vi konstaterer hurtigt at her er der tale om en sand stout, og ikke endnu en Cerne Pivo som fx Kelt. Pivovar Nachod er kendt for at være et af de mest innovative bryggerier i tjekkiet, og er de første der her giver tjekkerne en reel overgærdet stout brygget med fire slags malte bla. røgmalt, havre og engelsk humle.

Øllet er sort med et rødligt skær, fyldigt og står stolt i glasset med en creamet, tæt, småtboblende, mørk og uhyre stædig skumkrone. Den bare nægter at lægge sig ned og efterlader lange slør, som billedet foroven mere en rigeligt antyder. I næsen mørke ristede noter af malt, kaffe, chokolade, anis og røg som fortsætter i smagen suppleret af karamel, humle, rosin og tørret frugt med et let råddent bid af underskov. I finalen danser malt og humle tæt i et langt røget efterspil. Perfekt balance. Mundfornemmelsen er præget af stor fylde og opleves tør, blød og varmende. Øllet holder 4,8% og hører til i den milde ende for typen. Primator, Stout er en oplevelse af de helt sjældne i Prag, og byens imponerende ølbuffet er nu for mit vedkommende forsynet med et stort bogmærke. Bordet rundt ender vi på fire store stjerner, og enkelte efterlyser det stoutske bistre bundtræk.

Karakter (0-6): 4
Se billeder af  Pivovar Nachod (Primator), Stout på Allbeer, Flickr

5 thoughts on “Pivovar Nachod – Primator, Stout

  1. Hej Martin,
    Du skriver “et legendarisk formiddagsværtshus på den “anden side” af floden”. kan du oplyse havd dette sted hedder? Vi er en gruppe som skal til Prag og dette sted lyder som et der skal være et mål på ruten

  2. Great site this allbeer.wordpress.com and I am really pleased to see you have what I am actually looking for here and this this post is exactly what I am interested in. I shall be pleased to become a regular visitor 🙂

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google photo

Du kommenterer med din Google konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s