Grimbergen, Blond

9102008163458531_grimbergen_blonde

En munk på dåse. Gul/lys ravfarvet øl 6,7 procent. Dåseøl ½ liter.

Når man skal illustrere en øl fra de nedre kvalitets rækker vælger man ofte en dåse øl. Modsat i den anden af registret. Her vælger man en flaske, gerne en med ½ liter eller mere i rumfang. Når man derfor sætter en dåseøl på bordet til maden overvejer man ikke at man nu skal have en munkeøl til maden. Men det kan altså godt opleves, hvis man nåede at komme forbi på Sdr. Fasanvej for nylig. Her havde de et importparti af denne dåse øl til salg. Og der kommer næppe flere. (Importøren er lukket.)

Grimbergen lyder som noget fra Tyskland. Det er det ikke. Og læser man på etiketten bliver man vildledt. Etikken er påsat af House of Beer og fortæller, at øllet er fransk. Det er forkert. Øllet er tappet i Frankrig, men det er en Belgisk øl. Øllets historie står på etikken på et kavdervælsk (fransk) jeg ikke kan forstå, men det er nu rimelig nemt at se at det fremgår at øllet er produceret lidt udenfor Bruxelles på Bryggeriet Grimbergen, der kan føre sine rødder helt tilbage til 1128. Bryggeriet Grimbergen ejes i dag af Alken-Maes, men brygningen kontrolleres af munkene fra Grimbergen Abbay, der ligger lige nord for Bruxelles i en hyggelig lille landsby; der er på stedet også et øl museum. Selve ølbrygningen sker i Waarloos. Munkene har fortsat kontrol over brygningen, og de har også fuld bestemmelsesret over produkterne. De må således have accepteret påfyldningen på ½ liters dåser.

Øllet har en lidt krydret duft med et tydeligt spor af gær. En lidt fyldig skumkrone ved opskænkningen. Øllen har en lidt sjov karakter for en blond. Lidt uklar karakter, som man ofte finder i de belgiske, franske eller hollandske blond-typer. Den ligner en lys lagerøl, men er det tydeligvis ikke. Duften er humlet ligesom smagen, der næsten er lidt parfumeret. Smagen er humle og blomster, der hurtigt afløses af den udprægede citrusagtige syrlighed, der fortsætter og dominerer eftersmagen og humlesmagen. Øllet blev drukket til stegte ribben og det fungerede godt sammen. Øllet bør serveres ved 8 – 12 grader.

Ingredienser: bygmalt, glucosesirup, karamelfarve (e150c), humle (og mon der ikke også er anvendt vand). Det er således nutidsorienterede munke, der styrer produktionen og tillader såvel påfyldning på dåse som at anvende et farvestof med e-nummer til produktionen. Farvestoffet er dog ikke synligt i øllet.

Karakter (0-6): 4

One thought on “Grimbergen, Blond

  1. Importøren House Of Beer er ikke lukket men er nu en del af Carlsberg Danmark.
    Grimbergen Alken Maes blev opkøbt af Heineken i 2008 og Heineken ejer rettighederne til Grimbergen Belgien.
    Carlsberg fik rettighederne til brandet Grimbergen udenfor Belgien og disse øl brygges og tappes i Strasbourg af Kronenbourg som også er ejet af Carlsberg.
    Da Heineken og Carlsberg opkøbte Scottish Newcastle, opstod der handler på kryds og tværs.

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s