Zlata Labut Special Tmavé 13°

zlata_labutMartin er hurtig på tasterne og mens jeg sad i flyet på vej til fortsatte studier i Prag, tryllede han en fin anmeldelse frem af en af de rigtig gode dunkle øl i Tjekkiet – Kelten. Det er en fornøjelse at have både ham og Palle som anmeldere også af tjekkiske øl, som de nu har forsket i på 5. år i vort ølakademi. Det er der, hvor man kan få en uddannelse, som ingen ikke vil bestå og studierejser, som altid er for korte. Martin er tydeligvis klar til nye studier i Prag om få uger. Kelten er en øl, som kun skal drikkes, hvis den kan fås fra fad, som han også nævnede. Der er intet som at drikke de tjekkiske øl på deres tilknyttede ølværtshuse direkte fra hanen.

Pivovarsky Dvůr Zvikov betyder bryggergården i byen Zvikov. Byen ligger 1 times kørsel syd fra Prag og er bestemt en tur værd for deres kvalitetsøl. Heldigvis fås deres øl enkelte steder i Prag. Deres mørke fås ofte på et af mine favoritsteder i Prag, som hedder Pivovarsky’ Klub. Her er der et fint roterende udvalg af 6-7 øl fra de små bryggerier i landet, samt et kæmpe udvalg af flaskeøl. Det er et sted, som man aldrig bliver træt af at besøge – et top ølsted i Prag med et udmærket køkken tilknyttet.

Øllet hører til det mest sorte øl man kan købe i landet. Det mest bemærkelsesværdige er den stærke karamelduft blandet med duften af Saazhumle og en god kaffenuance. En meget usædvanlig duft, som i sig selv er en nydelse ved denne øl. Man kan ikke lade være med at tænke på, at den skulle være skænket i en traditionelt bayersk stenkrus med låg, som simpelthen kunne holde på denne herlige ølduft. Men den type glas, der også holder malariamyg og andre insekter og cigarretrøg/-aske væk fra øllet, er desværre ikke udbredt mere. Efter at have beundret den tætte skumkrone er det tid at nyde øllet, som virker fløjsblødt og på ingen måde kommer til at smage sødt, som man kan frygte på grund af den kraftige næse af karamel. Det som kan anes i øllet er en række tørrede frugter, lidt ristet brød og i øvrigt en herlig ristet maltsmag. Eftersmagen er bittersød og ganske behagelig

Skal man sammenligne den med Kelten, så stræber Kelten mere efter at blive en stout, mens denne holder sig til bedste tjekkiske tradition og blot vil være en dunkel med mere humlesmag end de fleste andre tjekkiske af samme type.

Det tjekkiske navn på øllen betyder “Den gyldne svane”.

Konklusion: Øl i den bedste del af de tjekkiske dunkle, som leverer en smuk afbalanceret øloplevelse. Er man som jeg til denne øltype, så er det en af de som skal nydes, uden at den på noget tidspunkt kommer til at virke tung eller drøj. 

Karakter (0-6): 4
Se flere tjekkiske øl på Allbeer

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s