Krusovice, Krusovice imperial pilsner

Krucovice
Krucovice

Missionen var klar: vi skulle finde noget helt særligt tjekkisk bryg i København. Martin og Tapiren var kommet under et voldsomt pres, sat af holdet, mens Mesteren og Jindra drog til Prag. Ordene var uudtalte, men lå klar i luften. Drenge, tag jer sammen. Det er fint nok med multitasket Mikkeller-øl og spontangæret sprøjt, som kun payotter kan drikke. Men I har glemt rødderne, der hvor den gode, moderne undergærede bryg opstod i  vuggen i Tjekkiet.

Martin og Tapiren var således uhyggeligt bevidste om, at vores titler i det Dansk-Tjekkiske Ølakademi stod på spil og sandsynligvis kun kunne reddes med en flere uger lang stoppetur vandrende i de tjekkiske bjerge, hvor vi skulle gå og tænke over tingene. 

Flere aftner før påske var Tapiren og Martin således på en desperat jagt rundt i de københavnske gader for at finde noget, der kunne formildne vores åndelige vejleder, og på øltemplet Ørsted fandt vi omsider det, der muligvis kan forlænge vores karrierre.

Krusovice ímperial pilsner er simpelt hen blandt de tre bedste pilsnere, vi nogen sinde har smagt. Carlsberg har misbrugt ordene før, men nu stjæler vi dem tilbage. Her er lidt mere af det hele.

Det første møde med denne pilsner er ellers ikke imponerende. Skummet er stort set ikke eksisterende. Øllet er så gennemsigtigt, så der er direkte udsigt til den nærliggende Ørsteds Parken. Og brygget er tilsyneladende blottet for liv uden tegn på carbonid.

Men når glasset løftes og synssansen afløses af lugtesansen, begynder det tjekkiske eventyr. Vi dufter den fantasiske pilsner humle. Saaz,  som vi har mødt i utallige tjekkiske glas og har indåndet med ærbødighed på tjekkiske bryggerier, blandt andet perlen over alle perler Chyne.

Smagen overgår heldigvis alt. Vi bevæger os nu op i nærheden af ekstasen. Her er overmådig tilpasset smag af strå. Der forekommer Tapiren, at der også kan smages gran. Det er simpelt hen en øl, der en forårsdag ubønhørligt skriger på en til.

Martin formulerer glimrende, at det er meget sjældent en pilsner i den grad udfordrer smagsløgene. Der er god eftersmag, ikke meget lang, men det skal heller ikke være ved en pilsner.

Hvis dette var en blog for pilsnere, havde vi givet den seks stjerner. Nu giver vi fem og afventer med bæven Mesterens dom.

Karakter (0-6): 5
Smagt fra fad
Alkoholprocent: 5?

4 thoughts on “Krusovice, Krusovice imperial pilsner

 1. De to flittige ølbloggere er vist kommet i forårshumør. Gad vist hvad der er gået forud for denne meget positive anmeldelse af Krusovices ganske gode øl? Om den ligefrem er til 5 stjerner kan diskuteres, men at den nærmest skulle høre til i toppen hmmm… Det kan dog tolkes positivt, hvis der tænkes på det, som kan kaldes tjekkisk industribaseret øl. Ok. Den er langt bedre end Gambrinus, som er ved at være en udvandet sag. Den er langt bedre end Staropramens pilsner af samme type. Det bryggeri er simpelthen ved at blive kørt i sænk af sine udenlandske ejere. Den er på højde med Pilsner Urquell, men dog mildere end denne øl normalt er. Jeg måtte i dag fortælle en tjener, at den Urquell jeg fik serveret aldrig havde været en Urquell. Den var simpelthen blevet fortyndet!. Tjeneren nægtede og så måtte jeg prøvesmage endnu en på det næste værtshus med sol og udsigt over Vlatava. Den smagte lige så lidt humlet, som den øl altid ellers har været. Mit chok var stort og jeg er nødt til at finde en forklaring på dette senere. Vil ejerne også ødelægge denne øl i et forgæves forsøg på, at alle øl skal smage lige så elendigt som Stella Artois og Heineken, som sælges til turister i dette skønne ølland?? Ja verden står ikke mere eller også har jeg blot været uheldig med et par aftapninger. Der kommer mere om dette på bloggen her når jeg har testet videre og samtidig en forklaring på, hvad tjekkisk tankøl er. Inden jeg slutter to ting: Der er en ganske vidunderlig samling af nye tjekkiske pilsnere fra små bryggerier, som der skal berettes om på vores blog.
  Og hvor det positivt, at to af det tjekkiske ølakademis fremmeste studerende får sundet sig lidt oven på deres fokus på den ene mere el. mindre ekstreme øl efter den anden. Det er da vanvittigt interessant med de mange udsøgte øl, hvor fantasien ikke har grænser for, hvad der kan hældes i øllet (så man ikke kan smage at det er et ølprodukt). Men 98 af 100 af de øl har ingen gang på jorden i længden – det er sjove engangsoplevelser. Men fokus på de store øltyper, som har overlevet et par århundredeskifter – naturligvis med udvikling undervejs – er mit fokus. De lyse og mørke pilsnere har fremtiden for sig. Jeg må gøre mit til, at Martin og Tapiren også fremover har de bedste muligheder for at vurdere dette.

 2. Det skal for god ordens skyld slåes fast, at vi ikke taler om den almindelige pilsner fra Krusovice, men om Imperial pilsneren. Lad os tage et redaktionsmøde på Ørsted, hvor vi evaluerer den.
  Vi har gennem din og Jindra kyndige vejledning fået fremragende tjekkiske bryg og sublimer oplevelser i Tjekkiet. Derfor er det så meget desto mere imponerende, når vi sidder på en stol på et københavnsk gadehjørne og en tjekkisk pilsner helt slår benene væk under os (Det var vel at mærke den første øl).
  Vi glæder os til at høre nyt fra den efterhånden spirende skov af mindre tjekkiske bryggerier, hvor man mærker, at brygmesteren er opflasket med den gode tjekkiske pilsnertradition. Og om topmødet mellem Øldiktatoren og Ølfilosoffen.
  Na zdraví for bevarelse af den gode tjekkiske øltradition, skål for udvikling af øl mangfoldigheden.

 3. Synes der er noget symbolik over at de forladte diciple ved en tilfældighed render ind i en top tjekkisk pilsner på øltemplet Ørsted stort set samtidig med at filosoffen og diktatoren tænker de store tanker sammen i Prag.

  Den går stensikkert ind på top 3 over de bedste tjekkiske pilsnere jeg har smagt. Pilsneren er slet ikke min foretrukne øl, men ikke destå mindre er jeg vendt tilbage 2 gange til Ørsted efterfølgende for at nyde et glas mere. Det samme kan jeg kun sige om pilsnere fra Pivovarsky Dum og Chyne.

  Nu kan man jo per definition ikke udstikke anbefalinger til en øldiktator, men hvis man kunne, skulle han sætte kurs mod Ørsted inden den fustage er tømt af forårskåde ølfans.

 4. Da jeg har den største respekt for de snart ikke mere så forladte disciple og deres højt udviklede evner til også at sondre mellem de store og små tjekkiske øl, er der ingen tvivl om, at jeg hurtigt må begive mig til Ørsted i håb om en prøve på den øl, som de begge finder at have så stor klasse. En videre vurdering af øllet fra min side, uden at smage og baseret på tidligere erfaringer med pilsnere fra Krusovice, vil nok kunne opfattes en smule diktatorisk.

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google photo

Du kommenterer med din Google konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s