Mikkeller, Drikkeriget (DIPA)

drikkeriget

De danske stjerner lyser klart på den internationale ølhimmel. Men Mikkellers funkler smukkest. Det vurderede RateBeer og Danske Ølentutiaster i hvert fald. Førstnævnte belønnede Mikkeller med en 6. plads i afstemningen om årets bryggeri, og på hjemmefronten blev Mikkeller af Danske Ølentutiaster kåret som årets bedste bryggeri. Det skete også i 2006, og udmærkelsen er en fortjent belønning for kontinuerlig og uhørt høj kvalitet, flid,  fremsynethed og den altid livlige eksperimenteren. Lader man øjenene glide ned over listen over øl fra Mikkeller i 2008  bliver man både meget tørstig men også meget forpustet – det er jo nærmest ølautisme vi er vidne til her. Allbeer har vel været igennen en tredjedel af øllet og nu prøver vi så at følge med i 2009. Efter den suveræne serie af single hops er turen nu kommet til Mikkellers første Double IPA, Drikkeriget.

Selvom Mikkeller utallige gange har sendt vores indre humlegear helt ud i overhalingsbanen er det rent faktisk første gang han lancerer en regulær dobbelt IPA. Og lad det være sagt med det samme, Drikkeriget er en humlehammer med uhyrlige doser af Amarillo, Tomahawk og Simcoe. Lad dig ikke narre af næsen som egentlig varsler noget let, sommerligt og lifligt med noter af frugt, sødme, græs, citrus og peber. Humlen venter ikke med at hamre igennem til bagest på tungen. Et bistert bid sætter ind øjeblikkeligt, og det kan i første omgang være svært at smage andet et bitterhed. Men som øllet lægger sig i munden folder den sig sikkert ud med grape, citrus, gran, humle, karamel og alkohol. Finalen er ultralang og mundfornemmelsen knastør. Øllet opleves middelfyldigt med superstædigt skum.

Undertegnede har nydt Drikkeriget af to omgange frisk fra fad på alletiders øltempel Ørsted, og en enkelt gang fra flaske. Friskheden fra fadet klæder i den grad dette bryg, jeg oplever alkoholen en smule mindre present og så er kroppen totalt uigennemsigtig af tykke humletåger. Det ligner nærmest abrikosjuice. Flaskeudgaven er på fornuftige 33 cl, men her er kroppen tilgengæld halvklar, øllet mere fortættet med en anelse mere varmende mundfornemmelse af alkokol 10,5% alc.

Øllets sjæl ligger i malten og djævlen i detaljen. Mine smagsløg kunne godt bruge et større skud malt til at kontrastere bitterheden og så måske en smule mindre alkohol. En detalje som Hopping Frogs verdensklasse Double IPA er et fantastisk eksempel på. Men det ænderer ikke ved at Drikkeriget er en kanonoplevelse, en bitterhumlet og tør sag, der nok skal få høj status hos ølgeeks der ikke kan få humle nok. Bemærk det er en limited edition.

Øllet er brygget med og til ølimportøren Drikkeriget, mao. brormand Jeppe Bjergsøe og hans homeboy Henrik Boes Brølling. To garvede ølhunde hvis erklærede mission er at importere øl fra de fineste amerikanske mikrobryggerier som fx Pizza Port Brewing, Hopping Frog og Alesmith Brewing Company, til specialhandelen over det ganske land. May the force be with u !!!

Karakter (0-6): 4
Se flere billeder af Mikkeller, Drikkeriget på Allbeer Flickr
Mere Mikkeller på Allbeer
Drikkerigets hjemmeside

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google photo

Du kommenterer med din Google konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s