Kongens Bryghus: Langfartsøl

l_kongensbryghus

Kongens Bryghus: Langfartsøl er den danske udgave af IPA. Hvor den engelske IPA er tilsat syre for at gøre øllet holdbart til langfart (og dermed en sur omgang at udsætte drøvlen for) valgte de danske brygmestre i stedet at bruge ekstra meget humle. En stærk humlefyldt øl holder sig også ganske godt og så falder den ualmindelig meget bedre smagsmæssigt i munden.

Langfartsøl er en moderne fortolkning af den øl, der blev drukket ombord på de danske skibe i 1740erne. Der er anvendt fire forskellige malte, bl.a. Pale ale malt, fremstillet på bygsorten Maris Otter og ristede malte fra Bayern. Sammen skal de give et bud på datidens malte. Under brygningen er tilsat en grov melasse af rørsukker fra Caribien. Det brugte man tidligere for at hæve alkoholprocenten og give øllet en længere holdbarhed. Der er tilsat rigelige mængder af Hallertauer Mittelfrüh humle. Øllet er overgæret med en alkoholprocent på 6,4 (5,9% står der nogle steder om denne øl, andre steder står der 6,5 % og et enkelt sted 6,4 %, fx på flasken foran mig).

Øllet har været brugt til større arrangementer bl.a. i forbindelse med Jazz-festivalen og øvrige arrangementer med over 20 deltagere. Her blev anvendt fadøl. Det meste øl vinder lidt ved at blive skænket som fadøl og Kongens Bryghus’s Langfartsøl er ingen undtagelse. Langfartsøllet er altid populært. Øllet har af den rigelige mængde humle bitterhed samtidig med en balanceret maltsødme. Øllet trækker en kortvarig og behagelig efter bitterhed. Det er således en populær øl blandt alle i et selskab, såvel mænd som kvinder.

Langfartsøl fremstår bronzegylden med et tæt cremet skumhoved. Øllet fremstår klart og let perlende. Øllet dufter af citrus og blomster. Hertil spores en rund maltet undertone.

Langfartsøl passer til både at blive drukket uden ledsagelse af mad, men er en særdeles god frokost øl og ellers god til salt mad. Med historien bag øllet som inspiration kan det eksempelvis nydes til saltet eller røget kød, sild eller fiskeretter i almindelighed samt flæskekød.

Det er svært, at finde en øl jeg i den grad er glad for som denne øl – også efter tredje glas og som jeg stadig har lyst til samtidig med, at den falder i smag og fortsat giver en øl oplevelse – og det kan fadølsudgaven klare; foruden at den bare passer godt til alt, hvad den udsættes for at blive følgesvend med. Det er svært at overgå. Da Langfartsøl jo egentlig er skabt til at rejse verden rundt, er den født med verdensklasse. Derfor 6 som fadøl.

Karakter: som flaske øl: 5, som fadøl: 6.

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google photo

Du kommenterer med din Google konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s