Mikkeller, Tjekket Pilsner

Tjekketpilsner

Allbeer havde glædet sig til at bringe Mikkellers, Tjekket Pilsner med til besøget hos øløjet i det høje, Tjekkiets egen Pivni Filosof. Timingen synes perfekt, da release på Tjekket Pilsner var blot tre dage før mesteren skulle afsted. Men det hele fuser ud da Mikkeller vælger at kassere øllet der ikke smagte som det skulle. Men snydes skulle ølfilosoffen jo ikke, så istedet fik han tre klassikere at hygge sig med i stedet: Stateside, Påske og Hr. Frederiksen, som vakte stor begejstring.

Heldigvis når Tjekket Pilsner at blive klar til Ølfestivalen i Valby Hallen, og da jeg lige er vendt hjem fra Prag har jeg stadig en meget Saazy humleduft siddene i både tøj, næsebor og hukommelse og føler mig mere end klar til at skrue mine smagsløg 5 dage tilbage. Mikkeller proklamerer at Tjekket Pilsner både dufter og smager af mere end den traditionelle tjekkiske industripilsner, og det statement kommer vel næppe bag på nogen.

Men spørgsmålet er hvordan den delikate og noble Saaz humle reagerer på Mikkellers altid gavmilde dosering? Jeg er stadig i tvivl efter 2 smagninger fra fad og 2 fra flaske. I min optik er tjekkisk pilsner når den er bedst, fra fx Chyne eller Kout na Sumave, altid afrundet men skarp og komplex, bitter men altid nyslået og forfriskende og fremfor alt en perfekt afstemt balance mellem malten og humlen. Men Mikkeller fortolker som vanligt frit og sætter sin egen standard.

Tjekket Pilsner ser dog ud som en tjekkisk pilsner. Strågul, middelfyldig og medio carbonering der er tæt på det vandige. Ufiltreret og upastauriseret. Flot, kridhvidt og knitrende skum der holder skansen fint. I næsen opleves kraftige noter af græs, hø, saaz, gær og let frugt. Men i smagen afløses dette på den lange bane af tunge, ekstremt støvede og tørre noter af gammel stald og ender i et relativt skarpt humlebid, der af en konservativ gane i køen på Ølfestivalen blev fortolket hen af en IPA. Jeg synes måske “Imperial Pilsner” er mere dækkende. På den ene side savner jeg det afstemte samspil mellem malt og humle, det nyslåede og sommerlige, på den anden side er jeg en sucker for det tørre humlebid. Så derfor “redder” den afsluttende bitterhed øllet for mit vedkommende, selvom om Tjekket Pilsner, typen taget i betragtning, opleves noget endimensionel og fortættet i sit samlede udtryk.

Til en stund i sommersolen vil jeg nok foretrække fx Krosovices nye Imperial Pilsner eller Mikkellers egen mesterlige Draft Bear.

Karakter (0-6): 3
Mere Mikkeller på Allbeer

One thought on “Mikkeller, Tjekket Pilsner

  1. Jeg må erklære mig helt enig. Mikkeler plejer at slippe rigtig godt fra at gå nye veje, men Tjekket Pilsner er en undtagelse.

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google photo

Du kommenterer med din Google konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s