Bernard, Cerné Pivo 13°

Bernard

I øllegenden Evan Rails fremragende “Good Beer Guide Prague” kan man gentagende gange læse, hvor svært det kan være downtown Prag at finde det gode bryg. Det er der så sandelig noget om, men der er flere sider af den historie. Man behøver nemlig ikke længere at drage rundt i landet for at få det bedste tjekkiske bryg. Kout na Sumave, Chyne og Zivkov kan fx nås på en frisk spadsertur. U Medvidko ligger lige rundt om et par gadehjørner fra Rådhuspladsen, og sandelig om man nu ikke også efter et besøg hos Tycho i Tyn-kirken kan få sig en velskænket Bernard, Cerné Pivo 13° på Tynska Literarni Karvarna. Så bliver det vist ikke nemmere.

Jo, det er midt i turistfælden, men det afspejler sig bestemt ikke på priserne der er mere end rimelige. 10 og 12° lys lager koster 26kcs og Cerné Pivo 13° 35 kcs. Interiøret er ikke det mest indbydende, men på denne sommerdag var der hyggelig udendørsservering og ualmindeligt velskænket og perlende frisk mørk Bernard. Siden mit første besøg i Prag har jeg haft en svaghed for dette bryg. Den ligger vel et sted mellem Kelten og Primator. Uden at gøre det store væsen af sig fremstår den alligevel som en forunderlig formfuldendt og unik Cerny. Den var de tjekkiske ølvenners vinder i 2005 og er brygget på hele 5 malte, hvilket burde sende de sødlige noter et godt stykke forbi sund fornuft. Men resultatet er uhørt afstemt, en rund og mild bitterhed spiller fint op mod det maltede.

Øllet er kaffesort med et smukt rødligt skær, robust carboneret og perlende friskt for en Cerne. Potent storboblende skum der efterlader fine slør. I næsen gode gennemristede og maltede noter som man uundgåeligt lige må dvæle lidt ved. Der er først og fremmest kaffe og chokolade, men også karamel, nød og en hinsides hint af røg. Mundfølelsen er nærmest creamet og i smagen tilføjes nye toner til palletten i form af sirup, rosin, frugt, gær og lakrids. Men det er finalen der giver øller dets særlige karakter. Her mødes en let og krydret bitterhed med malten, og det giver en frisk men halvtør og helt unik afstemt finish. Der er med andre ord også spil og liv i øllet på den lange bane her, hvilket ofte er en manglevare for Cerne. Bernard har sit eget malteri og henter vand fra det bøhmiskmæhriske højland, måske det er en del af forklaringen på dets særlige karakter.

Du behøver sådan set ikke engang tage til Prag for at nyde Bernard, Cerné Pivo 13°. Sæt kursen mod Gold Prag i Gothersgade og nyd den til en portion Gullasch.

Karakter (0-6): 4

One thought on “Bernard, Cerné Pivo 13°

  1. Øllen er super. Går meget op i mørke øl, og dette er den bedste jeg er stødt på indtil nu! Til info kan den også fåes frisk på fad på The Wharf, Kastetvej, Aalborg!

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google photo

Du kommenterer med din Google konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s