Vilcon Bryghus, Pilsner Twisted

Vilcon

Alle hvedeøls fader Pierre Celis har huseret hos verdens mest kendte producent af hvedeøl Hoegarden. Og hvad vi efterfølgende ikke har skulle lægge smagsløg til af fesent tysk og belgisk cafeøl er ikke i småtingsafdelingen. Som den gode Tapir allerede har underholdt med på denne ydmyg blog var hvedølsproduktionen tilbage i 50′erne og 60′erne ved at lukke helt ned i Belgien. Pierre Celis besluttede dog at kæmpe dødskampen, begyndte en hjemmeproduktion og ekspanderede 1980′erne ved at købe sodavands fabrikken Hougardien.

Hoegarden som vi kender den i dag er, ja om ikke sodavand, så so over the hill, totalt udvandet, nærmest smagsløs med mindre en stor limeskive er placeret øverst på glasset som smagsforstærker. Dette i skarp kontrast til de bredrøvede og potente glas de serveres i. Alligvel og højst besynderligt er klassikerstatus hos hvedeølsbællende cafesoldater ikke sådan lige noget der laves om på.

Hoegaarden er stadig til inspiration for relativt nye bryghuse, fx Slagelses stolthed, Vilcon Bryghus, hvis seneste Twisted Pilsner er en kæk klon i nye klæder. På de kanter er der langt mellem de posh og blankpolerde cafeborde, så Vilcon lader den friske lime lade livet og tilsætter den ikke overraskende direkte under kogningen!

Se, det langt mere interessante er sådan set at øllet er ufiltreret samt at Saaz sammen med Hallertau udgør en relativt velintegreret humleprofil. Bitterheden er nobel, hænger ved og er sammen med de øvrige ingredienser vand, bygmalt, hvedmalt, humleskal, limeskal og gær leveringsdygtig i en vaskeægte tørstslukker af en bælleøl til sommersolen. Ikke nogen stor oplevelse, helt og aldeles ukompliceret, men til enhver tid at foretrække fremfor inspirationskilden. Ud over den noble bitterhed udmærker den sig ved en frisk og prikkende perle, god holdbarhed, stædigt skum og gærstumper der danser rundt i glasset. Aromaen er hvede, gær, citrus og malt, og i smagen fører lime, citrus og malt ganen mod en tør og behagelig humleprofil. Hvad der redder øllet for mit vedkommende, er at Saaz træder relativt klart i karakter og gør Twisted Pilsner til et originalt men ikke mere end hæderligt eksperiment.

Karakter (0-6): 2

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google photo

Du kommenterer med din Google konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s