Mikkeller, Drikkeriget (GIPA)

GIPA

Det er en tysker, Kvik! Arvelig belastning må være årsagen til at jeg altid tænker på legendariske Buster Larsen og hans lige så legendariske replik i Matador, når de germanske farver forsøger at tiltrække min opmærksomhed. De ældste fra det jødiske ben af mit stramtræ gik op i røg i kz-lejre og det andet amagerkanske ben, bedrev tiden under krigen med sabotage og våbeninstruktion til de mest hårdkogte modstandsfolk. Den tyske skepsis i det Goldbach’ske er derfor medfødt, og det har så ikke hjulpet at man netop i det bayerske har tilladt heilende nisser som haveudsmykning!!! Så når Mikkeller og Drikkeriget følger DIPA op med GIPA, hvor den tyske aromahumle Tettnang formentlig betyder at G står for Germany, trækker jeg nærmest per automatik i den bekymrede mine og venter på at flasken iført støvler og skrårem begiver sig ud i en strækmarch henover mit køkkenbord. Get over it, I know!!

Men GIPA gemmer dog på en overraskelse eller to alligevel: Den ligner til forveksling en ufiltreret pilsner: Strågul, diset, middel carboneret med en let prikkende perle, på kanten til det vandede. Skummet minder heller ikke om noget jeg har set før, slet ikke hos en IPA. Helt og aldeles ustyrlig æggehvid superstor skumhat lægger sig oven på øllet og flyder nærmest rundt. Bliver i tvivl om jeg har hældt for voldsomt op, men det gentager sig ved næste blide ophældning. I bunden af det tomme glas ligger en snebold af skum, og små skumsamlinger klumper sig sammen hele vejen ned gennem glasset. Jeg kan huske Mikkellers Draft Bear havde en sygt stædig skumhat, men det her er ja, agressivt på typisk tysk facon.

Tettnang aromaen nærmest flyver op ad glasset og giver i første omgang associationer til alle de halvdøde hvedøl Tettnang har lagt blomst til, men også strå, peber, smør, frugt og humle. Er det her endnu en tysk besættelse alligvel? Nej, for smagsløgene befries nu af amerikanerne, Tomahawk sætter ind med et bistert bid fulgt til dørs af gran, harpiks, peber, karamel, grape og maltet brød. Finalen er lang, bitter og jeg får på den helt lange bane lidt sådan en puffy feeling i dunken som også var tilældet med Nelson Sauvin.

GIPA er på alle måder en begivenhedsrig oplevelse med en virkelig original og velintegreret humleprofil. Tysk, amerikansk og Mikkellersk. Det er en dansker, Kvik !

Karakter (0-6): 4
Mere Mikkeller på Allbeer
Se billleder af Mikkeller øl på Allbeer Flickr

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google photo

Du kommenterer med din Google konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s