Gundestrup Mejeri og Bryghus, Mejeristens IPA

Gundestrup

Finanskrisen har tørlagt mange ølstier på sin vej. Senest går det så ud over den fine øl, kaffe og vinbutik der kickstartede denne ydmyg blog sidste sommer. Downtown Svendborg lå den ved banelegemet og udstillede stolt det bedste bryg fra det fynske. Stor var skuffelsen i sommer, da jeg bittert konstaterede at de inspirerende og stemningsfulde cigarkasse-lokaler nu var forvandlet til en iskold amerikansk kæde-sandwichbar. En ond sejr for konsumkulturen, et blødende nederlag til specialhandlen og et stød under bæltetstedet for distributionen af det danske mikrobryg.

Jeg trasker videre langs banelegemet, svinger ned af Brogade og får øje på en hyggeligt gyde med skiltet “Saglig Simons Gaard”, hvor Vintapperiet huserer. Maven knurrer og deres Tapas ser mere end indbydende ud. Da jeg træder ind i det der må være Svendborgs hyggeligste beværtning og gårdhave, behøver jeg kun kaste blikket en halv meter til venstre. Der midt blandt årgangsvine og lokal decour dukker en reol op med fynske og franske (!!) øl, men også Mikkeller havde fundet vej med en serie single hops.

Gundestrup Mejeri og Bryggeri er repræsenteret med deres Dobbelt Bock og det seneste skud på stammen, IPA. Kombinationen af Mejeri og Bryggeri er interessant i den forstand at øllet brygges på valle, som er et bi-produkt fra osteproduktionen. Det har et højt sukkerindhold i form af laktosen, og via en special gærtype har brygmester Jørgen Hoff fundet en måde at nedbryde laktosen og forvandle den til alkohol. Hermed var vejen banet for missionen om at opdrage de lokale til at ledsage deres blå skimmelost af øl i stedet for rødvin.

Vi har jo efterhånden vænnet os til de store amerikanske humlebombede IPA’er og de amerikanske humler i det hele taget. Gundestrup IPA er et herligt blast from the past og en væsentlig påmindelse om IPA’en i dens helt originale form. Brygget efter de originale engelske traditioner helt tilbage fra 1790 med engelske Pale Ale Malt og Maris Otter Malt og de legendariske engelske humler Fuggle og East Kent Goldings. Der er dog gæret med amerikanske US-56. Resultatet er yderst vellykket, den krydrede og urtede smag leder straks tankerne hen på Djævlebryggeriets OriginAle.

Øllet er dybt kobberfarvet, middelkarboneret og silkeblødt med en let prikkende perle og en beskeden men fast og langvarig offwhite skumkrone. Aromaen er en særegen kombination af mørkt friskbagt brød, malt, karamel, nød, træ, læder og noget udefinerbart krydderi. Smagen er ren væltet grøftekant. Mørk, grumset og beskidt. God balance mellem malt og humle, selvom der isoleret set savnes lidt mere albuerum til de fine engelske humler. Masser af karamel, gær, frugt, tobak og smør fortoner sig i en langvarig let ristet finale hvor humlen og krydret urt sætter sig behageligt over ganen. 9,8% alc. tænder op for en varmende mundfornemmelse.

Gundestrup IPA smager fint af Fyn, og ikke mindst en noget nær perfekt følgesvend til Vintapperiets Tapas.

Karakter (0-6): 4

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google photo

Du kommenterer med din Google konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s