Bryggeriet Skovlyst, Havre Stout

Havrestout

En gang eller to om året skylder man sig selv at springe på jernhesten og piske pedalerne i retning af Hareskoven. Der i brynet finder man kongerigets smukkest beliggende brewpub, Bryggeriet Skovlyst. Her kan man i idylliske omgivelser nyde deres fine øl og pudse sin grønne glorie. Øllet har sin helt egen unikke signatur med egne malte, humler og betydelige input fra skovens egne råvarer som fx brændenælder, hyldeblomt, birkesaft og bøgekviste. 

Havre Stout er et af husets bedste bryg. Som ventet for typen med den klassiske creamede og silkebløde porteragtige fyldefornemmelse og det milde udtryk, kulsort i farven med et funklende rødligt skær og et cafe au lait farvet, tæt og vedholdende skum.

Men ved første duft og smagning får forudsigeligheden heldigvis en hård opbremsning. Stor kompleksitet, fyrrig frisk men mild karakter med en overrumblende dominans af lakrids og friskstødt stjerneanis både i aroma og smag. Med en skrå af Pilsner-, Münchner- og ristet malt samt tilsætning af havre, byg og rug er der banet vejen for en bredspektret oplevelse.

Over glasset danser levende noter af brændte malte, engelsk lakrids, frugt, krydderier, peber og noget alkohol (7%). Frisk lakridsrod rydder også ganen flankeret af chokolade, kaffe, vanilie og havre indledningsvist, og så bagerst på tungen et let skud røg, tjære og et noget tandløst humlebid. En ellers fantastisk og sjælden sikker struktur slutter af med vel meget restsødme, og jeg savner instinktivt et større udslag på humlebarometeret. Først i finalen titter en let tør bitter finish frem og stemmer balancen af.

Når man sidder med en Oatmeal Stout kan man ikke lade være med at tænke Beer Geek Breakfast, der jo sprængte alle rammer for typen. På den korte bane totalt afvist af en række konservative ganer og gråhårede mænd der udgiver bøger på fine forlag. På den lange bane topscorer på RateBeer. Havre Stout er mere tro mod typen, men alligvel undervurderet, også af humlehovederne på RateBeer. Jeg fryder mig over det originale udtryk, både i smag og aroma med den markante engelske lakrids, men også i kombinationen af en silkeblød, creamet men fyrrig frisk krop. Resultatet af carbonisering med nitrogen og kulsyre og så gæring ved høj temperatur. Havre Stout er måske en tand på den milde side til at nyde solo, men flankeret af ost, dessert eller lette kødretter er den en oplagt legekammerat.

Desværre ser man Skovlysts bryg for sjældent på fad i indre by, men jeg har dog med tilfredshed noteret mig at gode gamle “Kaffesalonen” i Willemosegade har India Pale Ale og Ahornbryg på fadet. Men hvad vi ikke forkæles med på stenbroen kan de glæde sig over i Polen, hvor Skovlyst har ansat en mand og årligt afsætter 1.000.000 liter øl.

Karakter (0-6); 4

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google photo

Du kommenterer med din Google konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s