Kolding Bryglaug, Berliner Medley mit Schuss

To af  de mest særegne øltyper i verden er spontangæret øl og berliner weisse. En kombination er ikke ligefrem, hvad man forventer at finde en frisk vindpust fra havnen i Esbjerg.  Men en dag i okotober rendte Tapiren ind i en kombination af de to  øltyper, der hører til blandt favoritterne.  Begge øltyper var i hvert fald for tapirens vedkommende for første gang på dansk.  Den orginale spontangærede øl lavet kun i Payottenland i Belgien og berliner weisses navn fornægter sig ikke.

Kolding Bryglaug havde således sprængt alle grænser og forventninger ved Jyske Øldage i Esbjerg i oktober med dette eksklusive bryg i kun 30 liter.  Grundlaget er en spontangæret hvedeøl. Det vil være det rene ølkløveri at begynde at diskutere, men Tapiren ville foretrække at kalde den vildtgæret. Hvedeøllen har ikke ligget på et mørkt loft i Kolding i åbne kar og med åbne vinduer og suget til sig af fjordbyens myriader af ariale bakteriekulturer. Det er sikkert godt for både øllet og de, der skal drikke den. Den er i stedet tilsat almindelig hvedeølsgær. Det vilde kommer ind i billedet med malten, hvor det formentlig er de bakteriekulturer, som sidder på malten, som giver en vildgæring.

Øllet bliver i sin grundsubstans derfor ikke så syrligt, som de ægte spontangærede belgiske øl. Det synes, Tapiren grundlæggende er trist. Det bliver en syrlighed meget mere over i mælkesyrligheden. Det vil 99,9 procent af danskerne formentlig værdsætte. Det er en syrlighed som vi i bogstavligste forstand har fået ind med modermælken.

Det gode bryg ligger tæt på en Berliner Kindl Weisse , måske en anelse mindre karakterfuld. Men det er i virkeligheden også ganske uvæsentligt. For som en af de få øl i verden er den ikke brygget til at blive drukket alene. Der skal schuss eller sirup til.

De gode fyre fra Kolding Bryglaug har således stået om morgnen og frembragt deres egen jordbærsirup. Den bliver omhyggeligt tilsat glassene. En hardcore ølentusiast med en siger med en IBU på over 100, at det smager som flydende jordbærsyltetøj.

Det vil jeg nu ikke sige. Tapiren finder, at det er en særdeles kompetent udgave af en Berliner Weisse med jordbær sirup. De der talte om hvinende sødme skulle prøve den afskyelige tyske udgave med skovmærke (Waltmeister).

Den er  langt fra, hvad man forventer af øl i almindelighed. Men det kan også være særdeles interessant. Det giver absolut ingen mening at anmelde denne øl. Dels er de 30 liter for længst væk, og øllet dermed uddødt.  Og eftersom sirupen bliver individuelt tilsat, smager hvert glas forskelligt.

Hvis Tapiren alligevel skulle vove pelsen, ville den lande på et firtal til øllet og et sekstal til Kolding Bryglaug for deres innovations-trang, der ikke stopper med den særegne øl. For hvorfor ikke også lave den til is? Det vil vi berette om senere.

Kolding Bryglaug består af seks fyre, der en gang om måneden brygger øl, hvor de vistnok efter tur vælger øltype. Det er ganske enkelt dybt imponerende, hvad de har kastet sig over, og  hvor langt man som håndbryggerlaug kan nå. Øllet bliver desværre brygget i et meget begrænset oplag og kun til en kunde: Det meget velrenomerede ølsted You’ll never walk alone i Kolding.

Der blev på standen i Esbjerg også serveret Berliner medley spelt, Berliner medley racu, Berliner medley weisse, Golden Centennial, Oak-aged imperial 0atmeal stout.

Til sidst må man ærgre sig over, at interessen i Vestjylland ikke er større for den fantastiske verden, øl er, og som Kolding Bryglaug blandt mange andre formidler. Der kom efter sigende 1700 gæster i alt til festivalen, og  det hævdes, at der er enkelt dag kun var cirka 170 gæster fordelt over ti timer. Hvor er det synd, at guldkornene falder på tør grund i Esbjerg.

Alkoholprocent: Kan ikke måles (formentlig tre procent)
Nydt fra fad og senere som is.

 

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google photo

Du kommenterer med din Google konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s