Mikkeller, Weinbrand Barrel Aged Red Ale

Mikkellers eksperimenter ud i den fadlagrede ølverden er nu ikke kun forbeholdt fx de sorte stouts “Brunch”, “Breakfast” og “Black”, en Barrel Aged Weinbrand Red Ale har nu set dagens lys efter måneders lagring på et tysk vinfad fra Weingut Kollwentz-Römerhof. Druedråberne er som de øvrige Barrel Aged Editions hældt på en luksuriøs 375 ml klar grøn flaske og dyppet i rød voks der snor sig ned af hals og krop. Man udvikler nærmest en panikangst over at skulle åbne så smuk en pakke, og da jeg endelig har taget mod til mig har fruentimmeret fjernet flasken fra køkkenets skammekrog og opgraderet dens lokation til tingeltangelhylden ved siden af tedåserne fra Harrods, olie- og eddikeflaskerne fra Meyer og gourmetbønnerne fra Kontra Kaffe. Nu kan man sørme heller ikke have Mikkeller for sig selv længere.

Det ligger relativt til højrebenet med en Barrel Aged Red Ale, der med sin fede og komplekse maltprofil kan fusioneres med vinfadets tungere toner og opgraderes på alle parametre. At turen lige netop går til Weingut Kollwentz-Römerhof og familien Kollwentz er der ikke rigtig nogen forklaring på, men måske det har spillet ind at netop de har lavet vin siden 1775 på marker i Burgenland i det østlige Østrig, hvor der er dokumenteret tegn på vindyrkning helt tilbage til år 700 før vores tidsregning. Det giver Weinbrand Barrel Aged Red Ale en snert af oldtidsøl, og lidt ekstra krydderi på en øloplevelse der er ganske ud over det sædvanlige.

Det kraftfulde og komplekse med omdrejningspunktet i sødme og alkohol (10%) lander nærmest dette bryg i kategorien Barley Wine. Allerede på den korte bane varsles en kraftig krabat, øllet er ultralavt carboneret, nærmest blødt og vinøst med en ganske svagt prikkende perle. Flot rødbrun farve, men beskidt, grumset og uklar krop. Fint flødefarvet skum der dog fader og falder hurtigt med små blonder langs kanten af glasset. Indelukket aroma åbner langsomt op for noter af tørret frugt, bær, gær og alkohol. I smagen fortsætter den sødmefulde karakter med karamel, vanilje og komplekse, mørke maltede noter (Pale, Vienna og Cara-red). Over ganen følger lidt ristet brød og træ samt hengemt humlebitterhed (Zeus), inden alkoholen igen tager over og fortoner øllet i en nærmest brændende mundfølelse der også kan mærkes helt ned i storetåen.

En god times tid holdte Weinbrand Barrel Aged Red Ale stuen varm, og der skal en ekstra flaske op på tingeltangelhylden inden længe.

Karakter (0-6): 5
Se billeder af Mikkeller, Weinbrand Barrel Aged Red Ale på Allbeer Flickr

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google photo

Du kommenterer med din Google konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s