Southern Tier, (Iniquity) Imperial Black Ale

BlackAle Iniquity Southern Tier
Træd i Tapirens spor og nye interessante vandhuller dukker op på den store ølsavanne. Som denne sene fredag eftermiddag, hvor turen helt tilfædigvis gik under Langebro til Café Langebro. Arrjjhh udbrød undertegnede og trak straks i den bekymrede mine, er det ikke bare endnu en af Lorteøens brune bodegaer med Hof og Tuborg? Men jeg glemte hurtigt at jeg på pinlig vis flagede min uvidenhed. Med hyggelige, hjemlige og uprætentiøse omgivelser, høflig betjening og lokal decour, føles Café Langebro som amagerkanernes svar på Plan B. Og udvalget fejlede bestemt heller ikke noget, hele 24 haner, dog lige med det aber dabei at dåsebajerens alfons Ølfabrikken optog alt for mange af dem. Men allright, vi er på den forkerte side af broen så en anelse snobben nedaf er vel forventeligt!! Men der var heldigvis også masser af ægte mikrobryg : Fx Mikkellers “Santas Little Helper 09”, “Til via Fra” samt den relativt sjældne “Iniquity Black Ale” fra Southern Tier, som vi naturligvis omgående gik ombord i.

Det er helt sikkert på listen over de 7 dødssynder at farve en ale sort, og efter at have læst om denne øl fik man nu ved selvsyn konstateret at den rent faktisk er sort som bunden af en kulmine. Den er brygget som en variant af den enestående Unearthly Imperial IPA, med den forskel at der altså er brugt “debittered” sort malt samt at humleprofilen har sin base i den superaromatiske Willamette humle, det amerikanske svar på Fuggle. Resultatet er en lavere alkoholprocent (9%) samt mildere og mere afrundet bitterhed sammenlignet med Unearthly Imperial IPA, hvor der er tørhumlet med bitterhumlen Chinook. Kroppen er ultra slick og kælen, fint men moderat hvidt skum der efterlader blonder hele vejen ned gennem glasset. Umiddelbart efterlader det indledende indtryk associationer i retning af Flying Dog, “Schwartz”, en fremragende fusion af tysk schwarts bier og Porter, som i disse dage flyder frisk fra hanerne på altid opdaterede Ølbaren.

Fælles for dem begge er, at hvad der måske mangler i kraft og bitterhed opvejes af stor kompleksitet, raffinement og detalje. Det varsles allerede i den kraftige aroma af mørk frugt, citrus, gran, chokolade, rosiner og malt. Toner som fortsætter i den lækre og perfekt afbalancerede smag, som afrundes af en superb humledosering. En kraftig krabat men med en frisk prikkende perle og let drikkelig. Det bemærkes at de 9% er fuldstændig fraværende i smagen. Finalen er lang, bitter og fortoner sig i en overraskende let og varmende mundfølelse. En stor oplevelse.

Det samme kan man sige om Café Langebro, som får de varmeste anbefalinger herfra. Stor chance for at det bliver sommerens foretrukne spot, da den store terrasse har frit udsyn til Bryggen og byens puls. På deres hjemmeside kan man da også hurtigt fornemme, at de ved mere end bare en ting eller to om det gode bryg.

Karakter (0-6): 5

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google photo

Du kommenterer med din Google konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s