Fanø Bryghus: Fanø Rav

Fanø Bryghus har været så meget i gennem. Efter konkursen i julen 2008 har Erik Bank Lauridsen, Hjerting, der solgte Cocio til Arla, købt Fanø Bryghus – bygningerne. Det må også være sjovere at producere øl end kakaomælk. Men selve produktionen er overladt til andre med erfaring på de dele. Og da Anders Kissmeyer har sommerhus på Fanø er det oplagt, at han blev hovedbrygmester på dette lille bryganlæg. Kissmeyer er med i eliten blandt brygmestre. Det er dog  Claus Vinter, der står for den daglige drift af anlægget på Fanø. Selve selskabet bag driften er registreret hos Frederik Heegaard, som sammen med Lars Thuesen (ejer af charterflyselskabet Jet Time) er hovedaktionærer bag Nørrebro Bryghus.

Fanø Bryghus med Kissmeyer som hovedarkitekt har allerede skabt en række spændende øl. En af dem er Fanø Rav.

Til en julefrokost hører rav til. Rav fra Aalborg, Nordguld og Fanø Rav klæder hinanden fantastisk som en indgangsbøn til julefrokosten.

Fanø Rav har en behagelig duft, ikke uden en vis sødme. Øllet er godt kulsyreholdigt. Smagen er dejlig frisk og efter ½ sek. kommer den humlefyldte eftersmag. Smagen sidder længe i munden og er en god ølsmag. Det fremgår hverken af Fanø Bryghus Hjemmeside eller etiketten, men der må være anvendt en anden humletype til denne pilsner, end sædvanligvis anvendes til en pilsner.

Denne pilsner er smagt som flaske øl. Den fås også som fadøl. Alt i alt en behagelig pilsner, som man glæder sig til at smage igen. Det ER så bare problemet, hvor kan man efterhånden købe godt øl?

Supermarkedskæderne er ikke værd at satse på længere, når der skal serveres en god øl. COOP har en umulig indkøber, som måske har forstand på penge, men i hvert fald ikke på øl, vurderet ud fra det, der står på hylderne af øl i Superbrugserne og Kvickly-butikkerne p.t. Generelt ser det lidt sløjt ud i daglig handelens butikkerne, uanset hvor man ser sig omkring, når det drejer sig om øl.

Kære indkøbere i supermarkedskæderne: der er ikke grund til at behandle os forbrugere på den nedladende måde. Vi kan godt smage, når vi får skidt ølbryg serveret, og når vi føler os snydt bliver tilbøjeligheden til at vende tilbage i butikken mindre. Det kan gøres bedre, lad os få godt øl tilbage på hylderne. Nok har finanskrisen ryddet lidt ud i antallet af små bryggerier, så mangfoldigheden er mindre nu end for et år siden, men der er ingen grund til ikke at finde plads til det gode øl, der trods alt findes. Og der er bestemt heller ikke grund til at jagte mikrobryggerierne ud på overdrevet økonomisk – der er ikke brug for flere konkurser. Konkurser skal skabes, når det er dårligt, usælgeligt øl, der  brygges, ikke skabes af indkøbere, der misbruger deres magt på markedet.

Fanø bryghus, Fanø Rav, flaske øl, 50 cl, 4,6 %, 25 – 27 kr.

Karakter (0-6): 4

5 thoughts on “Fanø Bryghus: Fanø Rav

 1. Kære Poul,

  Glædelig jul. Jeg er enig i, at der kommer udmærket øl fra Fanø Bryghus. Godt at det er blevet genoplivet. Der er mindst lige så tætte bånd mellem Nørrebro Bryghus og Fanø, som du skriver. Muligvis tættere. Det siges, at det reelt er Nørrebro Bryghus, der driver stedet, Men så længe man selv kan bestemme serveringstemperaturen på øllet, giver det sikkert stedet et løft. Shaun Hill, tidligere brygmester på Nørrebro Bryghus har gæstebrygget der flere gange. Jeg mener, han står bag den dejlige juleporter fra i år. Og det er vistnok en af Shauns amerikanske venner, som nu er brygmester der.
  Det er meget pudsigt i betragtning af, at Nørrebro Bryghus og Fanø Bryghus røg i totterne på hinanden for et par år siden. Nørrebro Bryghus ville lancere en øl under navnent Fanø Lyng. Det synes Fanø Bryghus absolut ikke var nogen god ide, og øllet endte med at hedde Heather Helene.

 2. Poul har fat i en anden meget vigtig pointe. Ølmangfoldigheden er blevet mindre i Danmark. Det er i alt beskedenhed, en udvikling Allbeer forudså for en del måneder siden, men vi havde håbet, det ville gå anderledes.
  https://allbeer.wordpress.com/2009/04/19/er-carlsberg-elefanten-der-kan-sikre-en-%C3%B8lmangfoldighed-i-danmark/
  Der er blevet mindre at vælge imellem på hylderen i mainstream supermarkederne. I Superbrugen har det virkelig været slemt. Min lokale udgave i Nordre Frihavnsgade på Østerbro er gået fra frodig til tidligere Østeuropa. På trods af det efterhånden puritanske udvalg er antal hyldemeter ens. Det har betydet, at man er begyndt at sætte 24 stk pakker med Ølfabrikken på tværs på hylderene for at fylde ud. Man kan mene meget om Ølfabrikken, og det gør vi!
  De mindre restauranter og cafeer bliver også presset i bund af Carlsberg, hvis de vil have specialøl. De kan i det indre København få leveret hver tredje uge i forhold til ugentlig før. Og de skal aftage en hel palle, hvilket er temmeligt urealistisk for en restaurant med f.eks. tyve borde. Hvor skal de lagres?
  Hardcore ølfreaks i hovedstadsområdet mærker måske knapt så meget, at den største livline til specialøl i Danmark stort set er stoppet.
  På trods af finanskrisen er antallet af kvalitetsvandhuller i København det samme som for to år siden.
  De få butikker med det store sortiment lever heldigvis også stadig.
  Det store blodbad blandt mikrobryggerier har vi heldigivs også været forskånet for.
  Så konklusionen må være, at hvis man har muligheden kan man stadig få masser af øloplevelser. Men der er sat tommelskruer på udbredelsen af ølmangfoldigheden til folket. Det er på sigt til skade for den fantastiske masse af kreative ølskabere i Danmark – og derfor os andre, der nyder godt af alt det, de brygger på.

 3. Kokken til nytårsarrangementet ringede og spurgte om jeg ikke kunne sørge for en pilsner til forretten. Det ville passe godt. Fanø Rav ville passe fint. Så kom problemet, hvor skaffer man den?
  Jeg købte den i Superbest i Hellerup, selvom jeg bor i Hvidovre. Det var det nærmeste for mig.
  Her var et udmærket udvalg af forskellige øltyper.
  Og så gjorde jeg som Kvickly annoncerde med for et par år side: Så behøver du kun købe ind et sted. Jeg gjorde resten af indkøbene til nytårsdagene samtidig.

 4. 5 er passende som karakter.
  Fanø Rav blev anvendt nytårs aften. Modtagelsen var ovenud god. Jeg var lidt fedtet med karaktergivningen 2. juledag. Jeg tænkte et stort 4 – tal, men må nok indrømme, at et lille 5-tal er mere passende. Væsentlig mere passende.
  Derfor 5 til denne øl.

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s