Den Gale Brygger, Hinsides

Denne øl vil sandsynligvis være væsentlig mere populær hos læserne, end hos anmelderen. Det er ellers Danmarks eneste spontangærede øl. Det giver høje forventninger hos den lille minoritet, som holder af den slags. De vil nok blive relativt skuffede over den manglende syrlighed hos denne udgave (det bør retfærdigvis nævnes, at bryggeren ikke forsøger at ramme de belgiske syrlige versioner af den spontangærede).

Andre (det vil sige hovedparten af menneskeheden) vil muligvis blive begejstrede over, at en øl kan være så viniøs, som denne. Redaktøren af ølentusiaternes blad, Ole Madsen, har således givet den seks stjerner, hvilket for Tapiren forekommer tæt på tågerier. Det forhindrede ikke Tapiren i at tage Hinsides med på turne. Man kender som tuneret ølfortæller sine lus på gangen. I juni holdt vi en ølsmagning i en gruppe, hvor de fleste havde deltaget i en tidligere smagning. Det relativt høje deltagerantal kunne måske forklares ved, at temaet denne gang var “Danmark Rundt – med overraskelser”.

Som en deltager formulerede detvforinden “Så slipper vi vel for det sure sprøjt I plejer at servere”. Det er nemlig et kendetegn ved Eventmennesket & Partners ølsmagninger, at vi altid servere mindst en af de rigtig syrlige spontangærede fra Belgien. (Vores eneste løfte: Vi serverer mindst en øl, I ikke kan lide. Det er tæt ved garanti at servere en af de virkelig syrlige sager fra Cantillion). Grundig research inden den omtalte ølsmagning viste dog, at spontangæret øl tilsyneladende sprænger grænser. Så da vi nåede til overraskelsen efter en del herlige øl fra mikrobryggerier over det ganske danske land, kunne vi med stolthed fremdrage en dyrtindkøbt flaske fra Den Gale Brygger , der hævder at brygge den eneste spontangærede øl i Danmark.

Det frembragte tumultagtige scener blandt det ellers servile publikum, hvor de i længere tid slog hånden ned i bordfladen og i kor sang “nej til vildgær”.

Efter flere havde vovet at smage på drikken, vendte stemningen rundt og koret lød nu “ja til vildgær”. Konklusionen må være, hvis man forventer spontangæret a la det syrlige fra Belgien, fx Cantillion, er den gale brygger alt for mild. For andre, kan det være  en stor oplevelse. Der ligger en vanvittig spændende historie bag Hinsides. Øllet er inspireret af det øl, der lå ved siden af Egtvedpigen eller retter sagt for foden af Egtvedpigen i en birkespand. Thats a good story to tell. Det vil sige 3400 år gamle rester af et bryg lavet af hvede, porse, honning og tyttebær.
Tapiren kunne sætte et spørgsmålstegn ved, om Hinsides er spotangæret. Den Gale Brygger benytter en metode, hvor han benytter den gær, der er på siden af frugt, honning eller nektra. Det er en metode, der kendes fra eftertragtede vinhuse, hvor man benytter den gær, der sidder uden på druerne. Herefter lagrer den gode, gale brygger øllet på egetræsfade, ofte i et års tid. Tapiren kunne godt bruge lidt mere galskab til prisen. Der mangler lidt karakter. Der er en smag af træ, en smag af frugt og en let humlethed og lidt malt. I forhold til prisen, der i butikker ligger mellem plus hundrede og 200 kroner og en udsalgspris på 250 kroner på Plan B kan man godt forvente meget. Og her bliver man i hvert fald som fan af hard core spontangærede skuffet. Andre vil måske have en helt anden opfattelse.

Karakter (0-6): 3
Alkoholprocent: 4 ?
Smagt fra flaske

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google photo

Du kommenterer med din Google konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s