BeerHere, Mørke Pumpernickel Porter

moerke

Det er med store øloplevelser som med kærligheden. De kommer ud af det blå og når du mindst venter det. Som fx på denne råkolde og blæsende torsdag eftermiddag, hvor en slidsom og stressende dag på slaveanstalten fordrede en solid dosis humulus lupulus for at lindre spændingerne i pandebrasken. Det startede ikke godt, farrede forvirret rundt på ølsavannen da kortene på de ellers sikre vandhuller Lord Nelson og Ørsted var underligt udtørret med den ene mere fesne fusion af hvedeøl efter den anden. Tapiren bevarede heldigvis det store overblik, og med den iskolde kommentar “mon ikke det hemmelighedsfulde bryggeri stadig huserer på Plan B” slog autopiloten sig selv til.

Med en herlig humleopgraderet og sprudlende frisk version af Orange Blossom, Ølfabrikkens(altså den rigtige) Jule Ale fra 2006 i portvinsklæder og så en gang halvrådden røg fra det hemmelighedsfulde bryggeri, blev den ellers hårde bagkant for de hjemlige pligter rykket bare en smule. Men det var Beer Heres “Mørke Pumpernickel Porter”, der sendte undertegnede direkte i drømmeland. En ren magtdemonstration af CSA, der her efter min bedste overbevisning peaker på alle tænkelige parametre.

Plan B lægger desværre ud med en ny kedelig vane og serverer øllet for koldt skænket i et forkert glas af en meget sød og ung men spejlblank ekspeditrice. Derfor er det første indtryk fortættethed. Men efter 10 minutters tid tændes lyset i Mørket, og man åbenbares af den nærmest umulige kombination af undercarboneret dødt sort fløjl og så en fabelagtig, fyrrig friskhed. En kombination der står i glasset, selv når man er nået til den sidste tår. Tapiren har før udnævnt CSA som kongen af undercarboneret øl, det skriver jeg gerne under på.

Der var en gang for ikke så længe siden endda, hvor CSA satte standarden for ekstremt bryg. Den del af scenen er overladt til yngre kræfter, og nu er der snarere et skær af elegant eminence over CSA. Produktionshastigheden er sat betragteligt ned men hans sublime sans for raffinement og detalje er mere end intakt. “Mørke Pumpernickel Porter” er ingen undtagelse. I både aroma og smag åbner alt fra de mørke maltes repertoire sig op lag på lag i hvad der opleves som al evighed. I næsen noter med klare referencer til CSA’s idé om at skabe en øl med med mørke, sødlige og krydrede nuancer ala pumpernickel rugbrød: Kraftige og ristede nærmest brændte noter svæver over glasset: malt, mørkt brød, krydderier, frugt og rosiner med hints af kaffe, chokolade og lakridsrod. Smagen er dyb, kompleks, balanceret dog knapt så kraftig som aromaen. Pumpernickel, ristet malt, lakrids, kaffe og så en herlig behagesyg bitterhed, som opleves en hel del kraftigere end varslet af CSA selv men yderst klædelig for porteren. Den giver nogle klare referencer til Djævlebrygs “Pride Of Nekron”, Mikkellers “Til via Fra” og Flying Dog’s “Gonzo Imperial Porter”.

Håndtrukket og frisk fra fadet er “Mørke Pumpernickel Porter” en oplevelse i ren verdensklasse. Der er naturligt ikke det samme store sus over flasken, men ikke desto mindre har jeg sat tre af dem i kælderen til en anden kold grå dag.

Karakter (0-6): 6

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google photo

Du kommenterer med din Google konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s