Mikkeller, CASA

Da jeg stod i alletiders Ølbutikken for at hjembringe drikkelse til julemiddagen, gik det op for mig hvor absurd  produktiv Mikkeller har været i 09. Holdte op med at tælle ved de 30 (det præcise er vist 40, klik her og spol frem til Mikkeller). Det er respektindgydende rå urkraft og en kraftpræstation uden sidestykke i international ølhistorie. Alene på julehylden var der 7 forskellige valgmulgheder: Gode gamle Fra:Til og en ny fantastisk tørhumlet version Til Via Fra, 3 versioner af Santas Little Helper, den nye Red/White magnumflaske og så denne lille frække sag, CASA, en Cranberry American Strong Ale, brygget til og med ølimportøren Drikkeriget.

En eller anden må forklare redaktionen meningen med Santas Little Helper 09, som jeg og mine nærmeste allierede simpelthen ikke forstår. Enten er det overdreven kardemomme, tørhumlingen eller den justerede humleprofil. Eller også er det bare et kemisk fix fra Vesterbros vildeste fysiker vores smagsløg ikke kan kapere eller nå om. Smagen er sært svævende. Har prøvet tre gange fra fad. Sidst til julemiddag på BrewPub, og vi kunne bare ikke drikke den til trods for at alle omkring bordet og bartenderinden sjovt nok var nærmest forelskede i duften. Så det blev legendariske Santas Little Helper 08 og Til Via Fra der røg i kurven sammen med CASA, selvom American Strong Ales ellers ikke hører til blandt mine favoritter pga. den høje alkoholprocent der sjældent suppleres op på smagsbarometeret, snarere tværtimod.

Men CASA gjorde alligevel og heldigvis et betragteligt indtryk da jeg lukkede og slukkede for juletræet en sen nattetime 25 december med, indrømmet, smadrede smagsløg efter en lang aften med det obligatoriske ramasjang og overflod. Den dybe klare rubinrøde farve, den kraftige og friskperlende krop og det snehvide luftige skum funkler om kap med julepynten. Malt og sødlige noter i næsen og høje 9,5% lammer et kort øjeblik smagsløgene med et slagkraftigt swung af vinøse barley wine tendenser.

Der renses godt ud i mundhulen og de rengjorte smagsløg opfanger nye indtryk og originaliteter: Tranebær og en særdeles velintegreret humleprofil af Zeus, Saaz og Palisade giver øllet en nærmest syrligt stikkende bitterhed der munder ud i en absolut knastør og kraftigt varmende mundfølelse. Men det er alkohol og malt (Maris Otter, Vienna, Cara-Red og Cara-Amber) der binder øllet sammen og letter for nye noter af bær, gær, grape, gran, brød, krydderier, karamel og tørret frugt. Der er noget Stella O over denne øl, og med disse rige smagsminder i den friske erindring er jeg efterhånden frisk på lidt flere studier af American Strong Ales.

Som en ekstra lille treat vedhæfter vi lige den mesterlige men desværre ølpensionerede John Le Masneys videoanmeldelse af den lige så mesterlige Santas Little Helper 2008.

Karakter (0-6): 4
Mikkeller Drikkeriget DIPA
Mikkeller Drikkeriget GIPA
Drikkeriget
Billeder af Mikkeller øl på Allbeer Flickr

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google photo

Du kommenterer med din Google konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s