JK Holtmann, Beast

Første gang den undrende øloffentlighed støtte på det sært klingende navn JK Holtmann, var da “Holy Cow Pale Ale” dukkede op på Mikkellers hjemmeside. To unge gymnasieelever sprang ud som erklærede Mikkeller diciple, og hyldede mesteren med denne flot klingende Pale Ale iført et etikkette-design vi vistnok har set før.

Næste skridt op ad stien var da JK Holtmans navn figurerede på plakaterne fra KIOHSK’s nu sagnomspundne ølsmagning side om side med Mikkeller, Amager og Miss Håndbryg. Her blev nysgerrigheden naturligvis for alvor vakt, men vi skal da også være ærlige og sige at vi trak lidt på smilebåndene. Er der nu ikke lige gået total ungdomsskole i ølundergrunden? Unge knægte kan da ikke med den ene hånd brygge øl til granvoksne mænd, mens de battler Counter Strike med den anden?

Men Jesper Klausen, Lars Holtmann og Jacob Sobocki maner alle fordommene i jorden, og efter dette bekendtskab må de høre til i kategorien natural born brewers. Når de kommer hjem fra deres HTX-studier går de som den naturligste ting i verden i gang med at opbløde hele kaffebønder og vaniljestænger i 15 år gammel Highland Single Malt Whisky fra “farmands cigarskab”. Den slags drengestreger fordrer naturligvis korporlig afstraffelse og stuearrest, men inden hammeren er faldet har drengene tilmed nået at tilsætte herlighederne et voldsomt ambitiøst, komplekst og dybt originalt monstermikstur af bygmalt (pale, cara munich, chocolate), hvedemalt, roasted barley, muscovado- og demererasukker, humle (nugget, target, cascade) og alegær!!!

Resultatet af denne totale teenage revolte er en brutal Imperial Stout på 15%, der typemæssigt sender tankerne i retning af det sorteste og mørkeste fra mesteren og inspirationskilden Mikkeller. Dernæst er det uden sidestykke den lavest carbonerede stout undertegnede nogensinde har lagt drøbel til. Ren nattesort olie fuldstændig uden kulsyre, ikke engang når øllet rammer tunge og gane kan man fornemme nogen perle eller blot en svag prikken. Ren olie, og der er da heller ingen som helst reaktion fra øllet ved åbning af flasken. Ultrakortvarigt, luftigt, mørkebrunt skum og absolut intet hænger fast på glassets kant.

På den korte bane opleves næsen en anelse fortættet, men langsomt svæver de imperiale noter op af glasset sødlige og sukrede: Malt, vanilie, sveske og dernæst eg, mug, et hint af røg og afslutningsvis en spirrende surhed der sender tankerne i retning af Black Hole. Mine smagsløg skal lige lune sig ved den intense og varmende mundfølelse og svælget lige justeres ind efter det bistre bundtræk. Den spirrende surhed er også present i smagen men aftager efterhånden som øllets temperatur stiger. De komplekse noter springer herefter frem lag på lag. Først på den søde bane med malt og sukker, dernæst whiskey, kaffe, chokolade, vanilje, tørret frugt, et let råddent bid af underskov. Det hele rundes af med en herlig tør bitterhed der går i synk med brændte noter af røg, træ og whiskey. Den frugtige sødlighed kontrasteres af den mildt brændende whiskey/alc og humlehovederne fra Nugget, Target og Cascade. En fantastisk oplevelse.

JK Holtmann er ikke nævnt i nogle ølbibler, men jeg er sikker på at Beast vil sende mangen en geek direkte i himlen, eller måske snarere seks fod under. Kaster man derefter et blik på deres allerede imponerende repetoire, elegante etiketter, tjekkede hjemmeside samt det kuriøse og übercoole fact at drengene allerede har fået deres første stalker, en ultrahardcore men forstyrret tørstig sjæl der simpelthen har scoret hele oplaget af drengenes julebryg, ja så fjernes den sidste tvivl. JK Holtmann means business.

UPDATE 8. marts 2010:
JK Holtmann er sprunget ud som registreret virksomhed og kan nu brygge kommercielle øl der kan sælges. Lad os tage godt imod verdens yngste professionelle mikrobryggere. Held og lykke fra Allbeer.

Karakter (0-6): 5
JK Holtmann på Facebook

4 thoughts on “JK Holtmann, Beast

  1. Tak for endnu en fantastisk og yderst underholdende og velskrevet anmeldelse her på AllBeer. Jeg er overbevist om, at vi kommer til at se meget mere til The Three Amigos fra J. K. Holtmann

  2. Hvilken anmeldelse af jeres øl, og al lykke med jeres nye virksomhed, jeg er rørt til tårer af stolthed over jeres gå på mod.
    kh. preben h

  3. Wauw! Sikke en anmeldelse! Den kan I være pavestolte over. Til lykke til jer dygtige bryggere. Jeg glæder mig til at smage mange flere dråber!
    Knus
    Joan.

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google photo

Du kommenterer med din Google konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s