Mikkeller, Amarillo og Tomahawk Single Hop IPA

Det er nærmest umuligt at være andet end stjernekaster når man sammen med Mikkeller begiver sig ned af den store ubetrådte genresti. Mange af de seneste releases trancenderer jo de normale forudsætninger for hvad øl er og opleves nærmest som ceremonielle opvisninger i mørke, tyngde og kraft. De har desuden sendt mangen en geek direkte på overarbejde. Dette inklusive undertegnede, der nyligt slingrede rundt i rabatten en sen aftentime på Plan B, hvor Big Bad Worst Barley Wine og Black flød frisk fra fadet. Knapt havde man slikket sårene før Mikkellers sønner, JK Holtmann, bankede ens smagsløg langt ud over grøftekanten med den brutalt blodige Beast. Time out – back to basics, er det for meget at bede om en helt  plain sprød dosis humle?

Nu er IPA måske den mest udtrådte af alle ølstier, men selv her formår Mikkeller at træde i sit helt eget spor og lave lidt larm i gaden. Den sublime serie af single hops er nu oppe på 10, og alle humletosser har i 2009 haft mulighed for at smage de forskellige varianter af humulus lupulus isoleret op mod hinanden, da de brygges efter den præcist enslydende og noget nær perfekte opskrift.

Lørdag 16. januar lukkede Mikkeller og Ørsted så dørene op for det helt store humleorgie, hvor alle 10 inkl. de tre  seneste darlings Chinook, Centennial og East Kent Goldings udgjorde et sandt hop-utopia for de fremmødte ølhalse. Selv var jeg desværre ikke én af dem, og indrømmer at det faktisk er første gang jeg praktiserer det der er hele pointen med Mikkellers projekt, nemlig at smage dem op mod hinanden. En opgave jeg går til med lav selvtillid, da jeg nyligt svor at Mikkellers Ørsted Brew “Bad Dog” er humlet med Nelson Sauvin, som da må være den nemmeste humle af detektere af dem alle. Men nej, velinformerede kilder mener at det er Simcoe og Cascade, og det er vi mildest talt lidt puzzled over her på redaktionen.

Men head to head opleves Amarillo og Tomohawk Single Hop IPA grundlæggende som to helt forskellige øl. Humlerne træder vitterligt i karakter og er unikke i aroma og flavour. Amarillo gør klart det største indtryk på undertegnede, og det hænger nok sammen med at de fleste af mine IPA favoritter har denne all-round humle som sit omdrejningspunkt: Mikkellers egen “Stateside”, og “Green Gold”, De Molen “Double IPA” og “Amarillo Winter Warmer”. Listen er lang.

På hop-o-meteret definerer de langskæggede eksperter Amarillo som en aroma cultivar, en slags “super Cascade”, men med en markant hårdt hukkende bitterhed, der i Mikkellers Single Hop univers minder mere om Nugget. Livlig og åben aroma og nyslåede noter af græs, gran, malt og caramel i næsen. Tomahawk er leksikalt en bitterhumle men synes i single hoppen her langt mere fortættet, berhersket og lader vente på sig. Amarillos bitterhed er på kanten til det harske men bliver det aldrig, derimod er den stikkende, varmende, beskidt, floral, langvarig med en snert af træ og krydderi. Tomahawk virker mere frisk, fed og tørstslukkende, en behagesyg, kortvarig og smooth bitterhed med grape, citrus og karamel i centrum. En vigtigt fodnote i denne sammenligning er naturligvis at jeg nåede bunden af Amarillo Single Hop først, og de slidte smagsløg har måske derefter ikke været helt oppe på beatet under mødet med den mildere Tomahawk.

På en stivfrossen januar dag er Amarillo Single Hop den helt rigtige vintervarmer, hvorimod Tomahawk måske vil gøre en bedre figur flankeret af lidt varmegrader og et solstrejf eller to.

Stem på din favorit Mikkeller Single Hop IPA lige her

Karakter (0-6): 5

Mikkeller, Single Hop Simcoe IPA
Mikkeller, Single Hop Nugget IPA
Mikkeller, Single Hop Warrior IPA
Mikkeller, Single Hop Nelson Sauvin IPA
Mikkeller, Single Hop Cascade IPA
Mikkeller, Single Hop Amarillo IPA
Mikkeller, Single Hop Tomahawk IPA

One thought on “Mikkeller, Amarillo og Tomahawk Single Hop IPA

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google photo

Du kommenterer med din Google konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s