Nøgne Ø og Mikkeller, Tyttebær

Mikkeller Nøgne Ø Tyttebær

Tyttebær er for Tapiren forevigt forbundet med Emil fra Lønneberg og Småland. Derfor virker kombinationen med øl fra en af sejeste  bryggere, Mikkel (Bjergsø) fra Mikkeller, og dette barndommens bær som en særegen kombination. Etiketten lokker dog med Tapirens højtelskede brettanomyces bakteriekulturer, som er forbundet med den ægte spontangærede øl fra den hestroisk berømte og berygtede dal i Payottenland. Den eneste plet på jorden, hvor man kan skabe ægte spontangæret øl. Øllet bliver da også på etiketten kaldt for verdens første lambic med tyttebær. Det gør ikke hele sagen mindre paradoksal, at øllet er blevet til temmelig langt væk fra den belgiske Seine dal, nemlig i Grimstad på det norske favoritbryggeri, Nøgne Ø.

Resultatet er da også blevet meget særpræget og godt. Herligt syrligt som den anden halvdel af  Tapiren kort og klart udtrykker det Det er faktisk det bedste bud på vildtgæret øl, denne ølbedømmer har været ude for, uden for Belgien og Danmarks grænser. Ellers topkompetente Mikkel Bjergsø har haft en lidt uheldig hånd, når han tidligere har forsøgt sig med lambicinspireret øl. Duften har været der, men smagen er faldet lidt igennem. Undtagelsen er de fantastiske blåbær lambic i (cantillion), der kun fåes i Ølbutikken. De hidtil bedste lambic på Tapirens top-fem fra Danmark kommer ellersfra Nørrebro Bryghus og Christian Skovdal Andersen. Med Tyttebær nærmer vi os den formidable Dekadance fra det rigtige ølfabrikken. Den fik et af de sjældne seks taller her på Allbeer. Vi har med Tyttebær en meget spændende kombination af frugtsmag på den gode syrlige måde, og noget der peger mod den rigtige syrlige lambic.

Vi bringer en velment advarsel. Denne øl bør fra flaske åbnes over en vask. Ikke alene har samtlige eksemplarer, redaktionen har været i nærheden af, skummet kraftigt over. De er blevet ved livfuldt at skumme over flaksehalsen i flere minutter med en effekt, der kun er oplevet fra belgisk ølchampagne (Malheur m.fl.) Tyttebær har da også fået lov at gære i ni måneder og har efterfølgende fået en barselsorlov på otte måneder på flaske. Vi tipper at vores eksemplar endda har fået et ekstra års lagring oven i hatten.

Duften er herlig syrlig og bringer minder hen imod favoritten inden for syrlig lambic. En meget fin og net let boblende skumkrone lægger sig over øllet. Bedømmerne af denne øl er handicappede af, at ingen rigtig husker, hvordan tyttebær egentlig smager. Jeg forestiller mig dog, at det er det bagerste duftindtryk. Det dominerende indtryk er en meget tør smag, der kunne minde om lambic fra fx Drie Fontainen. Eftersmagen er til gengæld meget velkomponeret til Tapirens smagsløg. Det er en øl, som bliver bedre, jo længere man når ned i flasken. Og det skyldes ikke så meget de 8 procent, som de formentlig 1000 kg tyttebær, der er tilsat.

Det er en lettere hemmeligsfuld øl, som hverken Mikkeller eller Nøgne Ø skriver om på deres hjemmeside. Den kan de ellers godt stå ved, Der har også været rygter om norsk havre og chokolade. Noget der er i så fald er gået totalt går forbi Allbeers smagsløg.

Vores eksemplarer blev indkøbt i Vinbørsen på Østerbro, Tapirens velduftende vandhul. En specialbutik, der absolut er værd at besøge  med vin, kaffe, spiritus, øl mm holdt i klassisk stil med indehaveren med forklæde og klædelige gamle møbler. På det seneste er Vinbørsen også blevet velsignet med et udvalg på cirka 30 forskellige andre Mikkeller øl, bragt dertil som bistand til det lidt ølkvalitetsbetrængte brokvarter af Thomas Schøn, Mikkels højre hånd.

Vi har før hørt historier om selvsamme Thomas Schøns meritter som bærplukker, da der skulle findes 70 kg solmodne kirsebær på Falster. Vi har hørt, at der befinder sig et hemmeligholdt bånd med den herlige Doktor Schøn iklædt Tyttebær Maja gevanter, jagtende de magiske 1000 kg Tyttebær. Vi har håndfaste og uigendrivelige beviser.

Mikkeller Nøgne Ø

Bedømt fra flaske.
Karakter (o-6): 5
Alkoholprocent: 8

2 thoughts on “Nøgne Ø og Mikkeller, Tyttebær

  1. Det er et glimrende øl, men det tok lang tid før bryggerne var fornøøyde med det. En stor del av ølet ble faktisk blandet med et annet og servert som Nøgne Øs “Ut på Tur på ølfestivalen i København i 2009.

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google photo

Du kommenterer med din Google konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s