Halsnæs Bryghus, Vådbinder

Lad os begynde med konklusionen. Vådbinder fra Halsnæs Bryghus er en herlig øl. Vi mener, der er lidt genre misk-mask, men det vender vi tilbage til senere. Førstehåndsindtrykket: Ved opskænkningen lægger der sig en særdeles solid skumkrone over denne mørke øl. Det er et helt landskab med tytter af skum, som holder lang tid. Farven er mokka.

Duften  er fin og kraftig. De tre deltagere fra Allbeers redaktion, der holder en fælles bedømmelse af denne øl falder veltilpas tilbage i sofa og stol efter de første par zip. Det er en herlig kraftig mørk øl. Den ligger absolut i top blandt dansk micro.

Vi kan dog ikke rigtig smage hverken det chokolade, som reklameres for på etiketten, eller kaffe. Derimod er der en pæn skvis tjære og røg i smagen. Det forekommer rigtig passende til en øl med det herlige navn Vådbinder. Baggrunden er, at Bryghuset Halsnæs ligger  på Hundested Havn i en bygning der tidligere var vådbinderi. Historien har tilsyneladende aflejret  sig i bagtonen på denne øl. Bryggeriet fortæller, at der nu kun er en enkelt vådbinder tilbage på Hundested Havn. Målgruppen for denne øl fortjener at være meget større.

Med bryggeriets placering  kan det forekomme naturligt at kalde denne øl for en porter.  Historisk set blev denne sorte øltype oprindeligt primært afhændet til havnearbejderne (på engelske porters) i Londons Docklands.

Dagens tre bedømmere synes dog, at den gode Vådbinder er overdreven som porter. Den er som en skuespiller, der skal efterligne en velkendt person og kommer til at overdrive sine virkemidler. Vi vil langt hellere kategorisere den som en stout, hvor de finere nuancer af chokolade og kaffe ikke er til stede. Den er, som Martin bemærker, for voldsom til at være tro porter. Ved at rykke den op i stoutgenren bliver der langt mere plads til røgen, som ligger så fint i denne øl.

Vådbinder holder 7,6 procent, hvilket er svært at smage med det relativt voldsomme smagsindtryk.

Juryen diskuterer om karakteren skal være et stort fir-tal eller et lille femtal. Den indre genre facist vinder til sidst.

Tak til Henrik for at have bragt fire forskellige øl fra Halsnæs frem. Det blev indkøbt i SuperBest på lokaliteten. Vi kender ikke til udbredelsen uden for lokalområdet, men kan anbefale at prøve den.

Karakter (0-6): 4
Alkohol: 7,6%
Smagt fra flaske

Redaktionen overvejer i øvrigt, om vi er genrefascister. Når vi tænker på andre, der kommer fra Hundested, falder tanken på Tue West. Han må siges at være tro mod sin genre og ikke flytte sig en milimeter fra den. Og vi må kigge os i øjnene og spørge os selv og andre, er det en fordel?

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google photo

Du kommenterer med din Google konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s