BrewDog/Stone Brewing, Bashah Black Belgian Double IPA

Det skorter ikke på mysifystiske crossoverøl i disse dage, hvor bryggere mødes på kryds og tværs af kontinenter, trademarks og stilarter med det formål at udfordre hinanden og nedbryde grænserne for det muliges brygkunst. Et af de mere stjernebesatte og kuriøse kollaborationsbryg er “Basha”, hvor skotske bryggere sammen med amerikanske bryggere har sat sig for at brygge en sort udgave af en belgisk udgave af den amerikanske udgave af den engelske IPA – ovenikøbet en dobbelt én af slagsen!!!

Det er naturligvis mastodonterne BrewDog og Stone Brewing der her slår pjalterne sammen, og så er det da ganske umuligt ikke give efter for den pirrende nysgerrighed. Dette selvom projektet på papiret er maximum nørdet og i overhængende fare for at fare vild i spændingsfeltet mellem så legendariske humletossers forskellige neurotiske vrangforestillinger til dette fælles bryg.

Resultatet bliver da heller aldrig nogen evergreen, og rammer i min bog et godt stykke forbi sund fornuft. Det er nærmest at betegne som bizar evolution af den sorte IPA, og sender tankerne i direkte kurs mod de på nethinden balsamerede smagserindringer fra det stolte stoutske fadlagrede repetoir. Storknitrende men luftigt og kortvarigt mørkt skum, nattesort medium krop. I næsten inciterende noter af hårdristet malt, frugt, chokolade, kaffe, krydderier og humle.

Men nu er det jo ikke nok at lefle for dufte- og synssansen, og når det kommer til smagen så slæber Bashah sig afsted som en stivbenet ølkrikke. At lable den som en dobbelt IPA er nærmest at betegne som falsk markedsføring. Humleprofilen er ellers på papiret et slagkraftigt swung af Warrior, Centennial, Amarillo, Magnum og Hercules. Men de bitre noter er helt og aldeles slået hjem af tunge toner af sødme, hårdristet malt, kaffe, lakrids, gran og alkohol, der munder ud i en mærkværdig surlig småsprittet finish. Det belgiske gær er også svært at detektere. Således er Bashah snarere en larmende og liret black american strong ale  eller en stout light med barley-tendenser. Den finder aldrig sin egen signatur og må betegnes som en absolut fodnote i den lange liste af legendariske bryg fra BrewDog og Stone.

På bagsiden af etiketten kan man underneden en lang forvrøvlet gang lommepoesi læse følgende: “Style over Substance, or Substance over the scriptures of Style? The latter, thank you very much. Twice”. Udskift “latter” med “first” så har du Bashah, og det rimer endda stadig.

Karakter (0-6): 2
Læs mere om projektet fortalt af bryggerne selv her

Video:

One thought on “BrewDog/Stone Brewing, Bashah Black Belgian Double IPA

  1. Det lyder som et så interessant bryg, selvom det ikke lader til at de har ramt hvad de har gået efter. Men en øl der skal prøves 🙂

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google photo

Du kommenterer med din Google konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s