Mikkeller, Frelser

Mikkeller, Frelser, Allbeer, Martin Goldbach Olsen, Mikkel Borg Bersøe,

Det var med bange anelser at undertegnede satte næbbet til Frelser en sen fredagstime med Tapiren på Plan B. Den sociale arv er tung, og det er jo nærmest umuligt at associerer bock-øl med andet end de gustne guldbajere man skyllede i svælget til teenageårenes fortabte fester i forstaden. At Frelser tilmed er en trippelbock gør jo ikke bekymringen mindre, og jeg gør mig klar til en tur i tidsmaskinen tilbage til dengang man var en fri mand med klirren i posen på bænken foran Albertslund Amtsgymnasium.

Første møde med Frelser krævede et sjældent halvt eller helt minut i stilhed for lige at stille smagsløgene skarpt på hvad i alverden der lige foregår. Men man tænker sit, mesteren Mikkel har for gud ved hvilken gang taget os ved næsen med et alkymistisk tryllenummer og en tur på 1. klasse ind i det grænseløse og uudforskede territorie i selve øllets indre. Frelser giver os morgendagens øl i dag, og opleves som at gå fra mono til stereo for første gang. Mørk svævende sødme i den ene kanal og et heftig humleskud af Horizon og Hellertauer i den anden. Uhørt og super skarpt kontrasteret. Ikke typisk tysk og tyk, ikke fedladen og fesen Bundesliga Bock men frisk, fyrrig og farlig Bock i Champions League finale klasse.

Øllet står stolt og kastananjebrunt i glasset med et beige storknitrende stædigt skumhoved. Kroppens kurver er veldrejede, bløde, smooth med en nærmest oliet tekstur. Aromaen nipper i næsen med noter af korn, malt, karamel, frugt og et snert af lakrids. Tunge toner der fortsætter i en rig og kompleks smagsoplevelse, hvor den heftige humledosering gør Frelser til et uomgængeligt og uundværligt øltrip der åbner helt nye døre. Søde og bitre noter af karamel, frugt, malt, græs, humle, gran og på toppen varmende alkohol – perfekt balance. Finalen er langvarig med en nærmest beskidt bitterhed og alkohol.

Navnet Frelser er en subtil reference til alle bocks moder – Salvator – et munkebryg der skulle sikre et sundt og rigt skud “vitaminer” under fasten. Det kan dog ikke anbefales at erstatte et måltid med Frelser med mindre du har en målrettet mission om at gå direkte i dørken, den holder 11%.

Frelser har dog det lille problem at flaskeudgaven – 75 cl med sort top med måske Mikkellers smukkeste etikettedesign til dato – er et lille kunstværk i sig selv. Det lader sig kun gøre at ødelægge det, hvis man har et ekstra eksemplar på lager. Fadudgaven er et signifikant “noch-up” på alle parametre, og mon ikke der bliver rig lejlighed til at nyde Frelser når årets bryggeri 2009 åbner egen egen ølbar slut april.

Karakter (0-6): 5
Mere Mikkeller på Allbeer

PS. Herunder en ny meget mistænkelig udvikling i sagen om den ventede 1000 IBU:

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s