Beer Here, Malus Pater

Juraen har altid haft sin bonus pater, den fornuftige familiefar, som er rettesnor for, hvad man kan forvente af rational adfærd og ordentlig opførsel.  Nu er den danske ølverden blevet beriget med sin Malus Pater, den dårlige fader. Tapiren er ikke i tvivl om, i hvis fodspor, det er sjovest at være.

Med sine 10 procent er det ikke en øl, der appelerer til fornuften, men den fremragende øl er appelerende og inciterende på så mange andre måder. Det fandt undertegnede og Martin ud af fredag 18. juni til uofficiel verdenspremiere på Ølbaren. Den er af den relativt sjældne quardrupel type. Det er en slags overbygning til tripleøllet. Quardrupel blev brygget af trappistmunkene under fasten, hvor man havde brug for ekstra stærkt og nærende øl for at holde sulten stangen. Fornøjelserne er som bekendt få i et kloster ud over den gode øl og det var en øl, der måske også var sat i verden for at munkene kunne glemme. Det havde så også den bivirkning, at munkene ind i mellem glemte at være gode brødre eller fadere i Guds Åsyn. Disse syndere blev så døbt “malus patere”, de dårlige fædre.

Om hvilken type fader Bryggeren bag Beer Here (BeerHere), Christian Skovdal Andersen er, skal vi ikke komme med et bud på. Hvad der ikke er til diskussion er, at hans afkom sædvanligvis falder usædvanligt godt ud.  Studierne har som vanlig været grundige inden dette historiske bryg. CSA er taget i frivilligt eksil i Sydafrika, muligvis for at sørge for at de danske roligans kan få øl af ordentlig kvalitet i stedet for det sjask, der normalt bliver drukket i det sydlige Afrika. Vi nævner fx Tusker.

Vi har tidligere kaldt Christian Skovdal Andersen for kongen af det lavt karibonerede øl, en titel ingen tilsyneladende kan tage fra ham. Denne øl er død som hvalen i Vejle Fjord, men også creamet og blød i sin konsistens. Duften er sødlig som man kender det fra stærke belgiske øl og lidt hengemt. Faktisk synes vi, der er en duft af Ameretto over den.
Skummet er fin og lavt og bliver med spindelvævsagtig mønstre hængende utrolig lang tid på glasset. Smagsoplevelsen er ikke sød. Det er virkeligt et bistert bundtræk over denne øl. Martin konstaterer hurtigt, at den kræver sine chips. For en gangs skyld har vi ikke problemet med at lade øllet stå i cirka tyve minutter.  Man nipper til den dårlige far, sluger ham ikke råt.

Vi er enige om at det er en speciel øl, men også en rigtig fin øl. Hvor Beer Heres Fat Cat kunne være bonus pater familias  med sin særdeles rimelige alkoholprocent, er Malus Pater langt vanskeligere at omgåes. Men absolut værd at prøve.
Vi ligger mellem et meget stort firtal og et femtal. Da Tapiren netop har læst om motivationspsykolgi giver vi et femtal til Christian Skovdal Andersen i håb om at han fortsætter med sine spændende bryg.

Karakter (1-6): 5
Smagt fra fad, 10% alc.

6 thoughts on “Beer Here, Malus Pater

  1. Christian lyckas mycket väl med att göra öl som både är utmärkta i smak och intressanta och uppseendeväckande.

    Jag vill gärna få tag på några av hans öl, kan ni tipsa mig om var i Köpenhamn man kan köpa öl från BeerHere, i flaska att ta med hem till Sverige?

    Daniel

  2. Christian Skovdal er efter min mening en meget dygtig teknisk bryggere med et fint blik for historierne bag øltyperne. I det centale København plejer Barley Wine at have et pænt udvalg med Beer Here. http://www.barleywine.dk/
    En alternativ udbyder er Ølhødkeren på Nørrebro, som har gode forbindelser til Beer Here. http://www.hokeren.dk/
    VH Palle,

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s