Mikkeller, Black Hole Barrel Aged Edition

Efter en 4-retters fadlagret ølmenu i fandens eget førersæde er jeg langsomt på vej op mod jordskorpen. Satan og hans kumpaner holder nogle fabelagtige fester. Men måske man bare skulle blive seks fod under med de døde og de døende. Er fanget i en twilight zone med skamredne smagsløg der forgæves restituerer efter mødet med det sorte huls barrel aged bastarder. Jeg har tårnhøj helvedesild for mit indre blik, hører skjulte beskeder alle vegne, får regninger på 666 kr når jeg spiser ude og ligegydigt hvor jeg stikker næsen hen lugter der af svovl. Sidst men ikke mindst er jeg øm i pandebrasken og venter mig to horn hvert øjeblik.

Skåret af samme sorten muld som legendariske og uragtige Black Hole har mørkets mester – Mikkeller – med Black Hole Barrel Aged Edition endnu engang besluttet sig for at svinge skolelærerens spanskrør over de mest utilpassede tosser på øllets efterskole med tunge toner af røg, rom, bourbon og rødvin. Først var det de 10 humler og de fem gærtyper. De repeterede hvad bryggeren kan udrette af forskellige ændringer under brygprocessen. Bedst som man troede at man havde bestået kommer ekstraopgaven så i form af en Black Hole Barrel Aged Edition, der demonstrerer hvordan man kan påvirke øllet efter det er brygget i form af lagring på gamle spruttønder.

Og så lige Black Hole – selve inkarnationen af Mikkeller og en af undertegnedes absolutte sorte favoritter. En øl der sammen med storebror Black gjorde det samme med mine smagsløg som Black Sabbath”s Master of Reality gjorde ved mit musikalske univers: Tog patent på farven sort. Man forstod ikke helt hvad der overgik én ved det første møde, men var klar over at ingenting nogensinde ville blive det samme igen. Point of no return. Derfor var det også med ultra stor spænding og ditto skepsis, at man pakkede Black Hole Barrel Aged Edition ud. Selv når mestre manipulerer med mesterværker er der en overhængende fare for at man skuffes. Men hvad der kunne ligne kaos kurs bliver i Mikkel Borg Bergsøe’s hænder til cruise control, sikkert eksekveret og et eksperiment uden sidestykke hverken lokalt eller internationalt.

De fire brugte træfade med trærester af Whiskey, Bourbon, Rom og Rødvin har været mere end gavmilde mod Black Hole. Smagsstofferne fra træet har gennem 3-4 måneder modnet det mørke bryg diskret, delikat med helhed og harmoni. På en og samme vis får man 4 helt nye fortolkninger men heldigvis også a whole lotta Black Holeness.

Black Hole Barrel Aged Peated Whiskey Edition: En lille røgbombe med islay flyvende op af glasset i skøn blanding med bundbrændte noter af whiskey, tjære, kaffe, træ, chokolade og en mildt brændende finish af alkohol på toppen. Tonerne fra tønden står perfekt til hele paletten af smagsindtryk i absolut fuldendt balance. Røg og whiskey gør det sorte fløjl en tand spidsere og bidskere i bettrækket men uden at spolere det silkebløde indtryk. Lidt flere sejl i skummet i forhold til det forventede for et bryg af denne kaliber. Absolut ikke en skulkeopgave for den ulærde snarere tørverøget test for den trænede garvede gane. Så er vi i gang.

Black Hole Barrel Aged Edition Red Wine: Når man siger vinfade og Mikkeller i samme sætning falder tanken naturligt på den fine Weinbrand Barrel Aged Red Ale. Her fik vi vinøsitet og kompleksitet for alle pengene. Og dette er ingen undtagelse, faktisk er jeg ikke helt sikker på at jeg forstår hvad der foregår. Det hele starter med højdepunktet, næsen. Med frugtrig sødme og smæk på humlerne. Inciterende. Smagen er et kapitel for sig og helt ubegribeligt nærmest syrlig, sød og sur på samme tid!! Smagen er længe om at folde sig ud og på den korte bane måske lidt spids og uafstemt, men den skifter helt karakter i en lang finale, hvor den komplekse pallette af tanniner og bitterhed finder et fælles udtryk. En helt unik oplevelse. Kommer det sure kommer mon fra det gamle træ? Måske det er synsbedrag, men jeg bilder mig ind at jeg kan få øje på et rødligt skær i den ellers vampyrsorte krop.

Black Hole Barrel Aged Edition Bourbon: Overraskende mild, ja nærmest hengemt sødlig næse af karamel og ristet malt, og måske den af de 4 sorte sønner der mest loyalt bevarer den originale recipe af vand, malt, ristet byg, flækket havre, mørk cassanade, honning, humle, kaffe, vanilje og gær. Smagen har igen et boozyt bid helt up front og selv om finalen er underlig kortvarig risler en rig, ristet og harmonisk smagsoplevelse af chokolade, kaffe, mørk honning, træ, vanilje og bitterhumler sikkert gennem svælget. Ristet. Sød. Bitter. Et sidste indtryk af en kaffenbønne med et ekstra kick samt perfekt samspil mellem bitterheden og bourbon sætter sig på nethinden,  mens der langsomt og behageligt skrues op for varmegraderne i mundhulen.

Black Hole Barrel Aged Edition Rum: Den mildest talt mislykkede Carribean Rum Stout efterlod mig med en konklusion om at rom aldrig nogensinde finder sit naturlige element i det mørke univers. Men en af de hårdeste ølhunde jeg kender hylede mig huden fuld om, at der altså er forskel på at hælde rom i gryden og så lade øllet lagre på brugte romfade. Ikke alene har køteren ret og jeg måtte kløjs i mine egne usaglige fordomme,  men Black Hole Barrel Aged Edition Rum ender også som en klar favorit i denne fadlagrede extravaganza. Livlige noter af tørret frugt, humle, ristet malt, chokolade, rom og alkohol nipper i næseborene. Smagen er kraftig og komplex, brændt, bitter og varm men uhyre afbalanceret. Tro toner fra originalen men med et ekstra bid af træ, rom, booze og krydderier. Man bemærker også en listig lethed over denne version, der er kun har svag prikken tilbage fra den oprindelige carbonering.

Selvom Barrel Aged bølgen er højeste mode må man sige Mikkeller her er så skarp, at man skærer sig på ham. En ceremoniel opvisning, en kulsort kraftpræstation der transcenderer alle begrebsforestillinger om øl og ligner bestilt arbejde fra djævlen selv. Jeg fandt min grænse og lagde den bag mig.

Som et sidste forsøg på at vende tilbage til virkeligheden starter jeg forfra hvor det begyndte. Popper proppen på den originale Black Hole og sænker nålen nedover 180 gram’s Black Sabbath vinyl. En ung og diabolsk doomy Ozzy får det sidste ord:

“When I first met you I didn’t realize, I can’t forget you or your surprise, You introduced me to my mind, And left me wanting you and your kind”

Karakter (0-6): 6
Se billeder af Mikkeller, Black Hole Barrel Aged Edition

Læs anmeldelse af Mikkeller, Black Hole
Se mere Mikkeller på Allbeer

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google photo

Du kommenterer med din Google konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s