Amager Bryghus, Rugporter

Allbeer, Amager Bryghus, Rugporter, Porter, Stout, Martin Goldbach Olsen

Der er en overraskende tung opgave at agere badevægt for lorteøens sorte søn “Rugporter”. Måske mine løg var i lavt gear, måske var det bare dårlig dagsform. I hvert fald voldte det helt uhørt lange kvaler at nå flaskens bund. En sen juni tropenattetime smed jeg stængerne i liggestolen og rettede blikket mod den sydfynske stjernehimmel akkompagneret af den letteste brise fra Christiansminde Strand samt et simpelt skærebræt med stærk ost, chorizo og cornichoner. Perfekt setting. Men doven, fed og ferieramt glemmer man jo at gøre sit hjemmearbejde. Rugporter er ikke nogen helt almindelig porter – men snarere en ekstrem baltic porter, der med sine 8,5% tager smagløgene på en rutchetur langt ind i det stoutske univers.

Nu gør jeg så forsøget igen på stenbroen med rasende regnstorm uden for vinduet, men med lune varmegrader fra komfuret hvor en spicey lammeragout begynder at tage form. Det viser sig at være et bedre match til de kraftigt krydrede og bundbrændte noter. Rugporter kræver i mit tilfælde det krydrede lam til at modstå det bistre bundtræk og give den fornødne ro bagerst på tungen til at fange de mange og komplekse indtryk. Tankerne bevæger sig i retning af en glemt men legendarisk klassiker – Limfjordsporteren, der med sin snerpende ristede bitterhed stadig står tidsløst på ølhylden. Balancen mellem syre, sødme og bitterhed så perfekt og man glemmer de tunge procenter. Men så fuld af power af man pludselig bedre forstår den lidt forvirrende subtitel “Double Brown Stout”.

Det samme er tilfældet med Rugporter, der ved ophældning i klæder sig porterens blide og bløde,  forførende og fløjlede former med et enkelt aber dabei. Skummet. Triumferende stort og stædigt. Mørklægger et minimalt rødt skær og holder liv i en blidt prikkende perle. Kornsorten rug udgør hele 16% af maltbasen og sender noter af rugbrød, brændt malt og spids soya i næseborrene. Smagen spiller på den korte bane ud med sødlige sukrede toner af vanilie, chokolade og frugt. Dernæst en brændt bro af malt, kaffe og rug der på den lange bane fortoner sig i en fyrig finish af kaffe, lakrids og soya. Et tydeligt strejf af alkoholen tænder op for en mildt brændende mundfølelse, og sender mit svælg på overarbejde med et bundtræk der ikke lader selv den tungeste stout noget efter. En ekstrem baltic porter, hvor de herrer og gæstebryggere Shaun Hill og Mike Murphy tager genren til sit absolut yderste.

De heldige, hurtige og hårde halse fik også glæde af en fadlagret version “MurpHill”, hvor der blev tilføjet toner af træ og varmende bourbon til den i forvejen potente palette.

Karakter (o-6): 4

One thought on “Amager Bryghus, Rugporter

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google photo

Du kommenterer med din Google konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s