Cantillon, Gueuze 100 % Lambic, Økologisk

Cantillon, Sur Weekend, Mikkeller Bar, Spontangærdet øl, Tapiren, Allbeer, Palle Holst, Martin Goldbach Olsen

Der er dømt surt show i denne weekend. Mikkeller Bar giver den spontangærede øl, alt den opmærksomhed, den aldrig har fået som fortjent. Ølmekkaet på Vesterbro har denne weekend fuldstændig overgivet sig i lambicens vold og holder “sur weekend” med alle 14 haner dedikeret til sure dråber. Den særegne spontangærede øl (lambic) er Tapirens absolutte favorit. Så er det jo dobbelt surt at befinde sig i en skov langt ude på landet i England, mens der er messe for den trofaste menighed på Mikkeller  Bar. Martin og undertegnede tyvstarter derfor sur weekend en onsdag på Plan B med alt surt øls moder, Cantillon, guezen, 100 procent ren lambic. Det bliver ikke renere, når vi taler syrlighed.

Den har været med ved mange ølsmagninger som eksponent for ekstremt syrlighed. Lad os blot erkende, at af de ca. 600 mennesker, Eventmennesket & Partner, har udsat for denne raritet, har kun en snes tilhørt kategorien omkring “kan måske godt lide” og opefter. Alene duften er fuldstændig overvældende. Det er en øl, der svitser næseborene. Skummet er fint, og øllet fremstår meget fint. Smagen er overvældende. Nogle vil sige, at man skal til et eddikebryggeri for at finde noget tilsvarende. Det fleste debutanter får ved de første dråber et udtryk, der minder om frøen Kaj fra Kaj og Andrea, når papegøjen forsøger at kysse frøen. Munden trækker sig fuldstændig sammen, og hele ansigtet udtrykker ubehag og et ønske om at dette må aldrig gentage sig.

Martin har med åbent sind mange gange ladet sig trække med i Tapirens abnorme passion for mærkelige lambic og vænnet sig til, måske ligefrem værdsæt en del af genren. Det her er dog tæt på at være for syrligt. Han antyder svagt. at han nok ville have ladet noget af den stå, hvis det ikke var fordi, han ikke vil støde tapiren.

Denne lambic som er i en kategori helt for sig selv smager af stald. Det er svært at komme igen efter den. Den smager langt op i ganen og napper i mavesækken. En lambic vil normalt blive mildere med årene. Genren gueuze kommer af, at man blander nyt og gammelt lambic og dermed alt andet lige får et mildere produkt. Det smager man ikke her. Det bliver ikke renere syrlighed. Det skal prøves mindst en gang i livet. Som lambic fan bliver grænserne efterhånden rykket ud mod det ekstreme. På samme måde som fx med IPA genren. For seks år siden kunne Tapiren sidde på Ølbaren og synes, en Elmegade IPA var voldsomt humlet. I dag fremstår den halvkedelig, og der skal fx en amerikaner eller endnu en ekstremitet fra Mikkeller til at fremkalde den samme følelse.

Historien bag “sur weekend” er, at Mikkeller Bar for noget tid siden havde en vandskade. Medarbejderne gik i deres ansigts fodsved og formentlig betydelig mængder vand og sagde, at det her var godt nok surt. Det fik Thomas Schøn til at sige, at vi holder da en sur weekend kun med surt øl. Denne handlingens mand er den danske ølbranches svar på Peter Ålbæk. Manden bag den lidt sky stjerne (Mikkel), og altid mand for omtale og skøre events. Hvis Cantillon var Zentropa ville denne lambic får seks Bogart hatte. Nu får den i stedet seks stjerner. På Ole Michelsen vis dyrker Tapiren her det sekteriske og elitære og er bedøvende ligeglad med den brede smag. Og glæder sig over at to’eren fra Cantillon altid også er god.

Glemte vi at fortælle, at produktionen på belgiske Cantillon foregår under meget specielle omstændigheder. Der bliver ikke tilsat gær under produktionen, det er den flyvegær, som er i luften, der får øllet til at gære. Det kan være op til 100 forskellige bakterierkulturer, som befinder sig i luften. For at give bakterierne optimale  betingelser, bliver der meget sjældent gjort rent på bryggeriet. Når der kommer gæster på rundvisning, bliver de nøje indprentet, at de må ikke vaske hænder inden besøget. Men at det nok kan blive nødvendigt bagefter.

God fornøjelse !!

Karakter (0-6): 6
Smagt fra flaske,
Alkoholprocent: 5 ?

One thought on “Cantillon, Gueuze 100 % Lambic, Økologisk

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google photo

Du kommenterer med din Google konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s