Amager Bryghus/Mikkeller, SourAmar

Mikkeller, Amager Bryghus, SourAmar, Sur øl, Spontantgærdet øl, Mikkeller Bar, Sur weekend, Brett, Brettanomyces

Satans mor er ustabil, kan nemt eksplodere og derfor kælenavnet for det uberegnelige terrorstof TATP. Satans mor kunne også være kælenavnet for SourAmar, der til Sur Weekend på Mikkeller Bar i et ondt bagholdsangreb smadrede smagsløgene på mangen en geek.

Flere af de dedikerede rygmærkebærende spontane nørder afviste SourAmar totalt. Min sidemand udbrød spontant, at han aldrig havde oplevet noget lignende og aldrig ønskede at opleve noget lignende igen. En voldsom reaktion men et eller andet sted også helt forståelig. Der sad han fanget bag fjendens linjer i sin grønne Cantillon t-shirt med et totaltskadet sanseapperat og helt ude af stand til at komme tilbage i kampen. Den sårede stakkel kiggede sørgmodigt ned i glasset med Boon To Be Wild, som han absolut intet kunne smage af.

Den durkdrevne Admiral fra akademiet trak også næsen til sig i en fart, som var han ramt af en granatsplint. Ordet “duft” rækker vel ikke i denne sammenhæng. SourAmar stinker af acetone, terpentin, pissoir og den garvede kan vel også lige nå at opfange et strejf af bær inden en stikkende, brændende flamme lukker duftesansen helt og aldeles ned.

Skumkniplingerne ligger som en lunte langs glassets kant, øllet lavt carboneret og kun en blid prikkende perle dækker over det attentat på smagsløgene der følger lige rundt hjørnet. Kaotisk og lammende bid af salt, eddike, acetone, træ, mug og bær. Og så noget sødligt på den helt lange bane. Mundfølelsen er selvsagt brændende og tangerer det nærmest ætsende. Tår efter tår falder der dog mere ro over smagen og noget der minder om struktur og balance indfinder sig. Men alt i alt en meget forvirrende, ustabil og bizar øl – resultatet af et blend mellem flere forskellige unavngivne sure øl.

Nøgne Ø’s “Franks Sour Black” stod som weekendens højdepunkt fra menukortets skæve, sure og sorte øl. SourAmar brød alle grænser for det muliges kunst med stor chokeffekt, og det giver altid et ekstra point i min bog.

Tapiren der i forvejen var sur og muggen over at gå glip af sur weekend mødte op et par dage efter og stak snablen i en sjat på bunden af fadet. SourAmar hjalp ikke på humøret, og Tapiren efterlod efter flere stædige forsøg et fyldt glas og havde hellere foretrukket en særlig kenyansk øl hvori hovedingrediensen er flybrændstof.

Mikkeller, Mikkeller Bar, SourAmar, Amager Bryghus, Sur øl, spontangærdet øl,

Karakter (0-6): 3
Mere spontangærdet øl på Allbeer

5 thoughts on “Amager Bryghus/Mikkeller, SourAmar

 1. Tapiren har stadig Kaj mund over ikke at kunne nyde Rabarbar Lambic med jer. Til gengæld fortryder vi syrligt at have smagt Amager Sour, som dog er en af de mest afskyelige drik ever. Det var på smagstidspunktet med seks dages luft under vinger, der muligvis ikke kan bære, rent overdrivelse i forhold til at kunne smage den finere tørre drik, der muligvis lå bag med en stank af acetone og en smag domineret af svovl. Efterfølgende stod to glas på lit-de-parade.. Måske havde ilten taget livet af de opløftende elementer. Den dominerende smag var i hvert fald som rødvin, der har fået alt, alt for meget ilt. Der er tilsat dobbelt så meget alkohol, som der normalt kan være i en reelt spontangæret øl i jagten på det ekstreme. Jagten på overdrivelse kan ende længst ude på Amger Fælled. Et overdrev, hvor man ikke opholder sig alt for længe.
  Den blev først smagt seks dage efter jeres premiere-smagning, og det har formentlig været det, der gjorde forskellen. Vores oplevelse var “lige til tagrenden”. Så er det jo uheldigt at sidde i en kælderbar, tit oversat for oversvømmelse…

 2. Tapiren skulle have smagt denne frisk fra fadet – for der var det rent faktisk muligt at detektere en smag der hang sammen bag voldsomheden. Jeg har slet ikke fantasi til at forestille mig hvordan dette bizarre bryg smager efter en lille uges tid når bunden på fadet er nået og friskheden væk. Men jeg forestiller mig noget i retning af at drikke af rendestenen ved bagudgangen på Hovedbanegården og skylle efter med bunden af Holmbladsgade.

  Håber at Tapien får lov at smage Rabarber Lambik ved lejlighed samt Nøgne Ø’s Frank Sour Black. Det var nemlig en meget vellykket og seriøs udfordring af genren på hele 9% !!! Det kan jo i princippet ikke lade sig gøre, men bordet rundt blev der nikket anerkendende til Sur Weekend.

 3. Det må have været tidsforskellen, der gjorde oplevelsen så forskellig. Jeg glæder mig til at drikke en Frank Sour Black sammen uden at udfordre genren, så længe vi taler spontangæret. Det er uden for kategori.
  Øl kan ikke spontangære med ni procent, men der kan helt sikkert komme en god sour ale ud af det.
  Hilsner fra gammel sour mand, der bare er syrlig over ikke at været der selv.

 4. Det kan tilføjes, at ifølge velunderrettede kilder i landet, er myndighederne i Kenya ved at lovliggøre den øltype, som i slummen ind imellem bliver tilsat flybrændstof. Det er godt at vide, at man mindst et sted i verden kan drikke noget, der smager mere af Prøvestenen end den fra Amager.

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google photo

Du kommenterer med din Google konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s