Amager Bryghus, Krogsaa Imperial Stout

Amager Bryghus, Krogsaa, Imperial Stout, Martin Goldbach Olsen

I turistattraktionen Tårnby huserer lorteøens stolthed Amager Bryghus. Vi har før her på Allbeer været lidt ude med riven efter de gæve gutter, men måske det er på tide at vi stikker piben ind, det vil uden tvivl også bekomme akademiets admiral vel. En fremragende fadlagret version af Hr. Frederiksen gjorde et vist indtryk, SourAmar sendte vores smagspoder en tur i helvede og tilbage igen, og det skal vi da lige love for også er tilfældet med den ondsindede og brutale imperial Stout, Krogsaa. Det var bare et af de øjeblikke på alle tiders og verdens 10. bedste Ølbaren, hvor tingene gik op i en højere endhed. I samme sekund jeg opdager at Krogsaa 1 og 2 er på hanerne tikker en tekstinvitation ind på telefonen fra Amager Bryghus til deres årligt tilbagevendende julestue. Hvilken timing!! Man kan da ikke længere anklage Amager Bryghus for ikke at være på forkant med situationen – inkl. julen. Så det ligger vist lige til højrebenet at bestille to store velskænkede glas til den altid veloplagte Tapir og denne i dagens anledning temmelig slidte signatur.

Og det skal hurtigt vise sig at “Krogsaa” i lighed med benzinbomben Burn Out bliver en alle tiders favorit. Desværre er den ikke en del af Amager Bryghus faste sortiment, ja den er vist ikke engang en del af specialsortimentet, men en øl hvor man bare skal være det rette sted på det rette tidspunkt. Rette sted er Ølbaren. Krogsaa er nemlig i sin originale form en tre år gammel affære og brygget i anledning af den først fødte søn af Ølbarens ejer, Jan K. Hansen. Krogsaa 2 – en barley wine – er brygget til først fødte pige og derfor en voldsomt meget mere bitter affære, men det er en helt anden historie.

Med sine 12,8% er Krogsaa ikke stoutens svar på manden med leen,  men alligevel et massivt monster af den type der trækker trawl dybt nede på bunden af det sorte univers. Og når knægten fylder 18 år bør der være rigeligt saft og kraft tilbage til en teenagetår fra en hengemt håndbrygget flaske.

Øllet er sort som en sen nattetime i Elmegade, middelcarboneret fast og glat krop pakket ind i et tæt og bundbrændt mørkt skum der efterlader fine, lange og faste blonder langs glassets kant. I næsen hengemte og fortættede toner af underskov og brændt malt, men der nippes i næseborene og man fornemmer den komplementerende alkohol. Instinktivt stilles glassets til side. Dette bryg skal stå og trække temperaturen i vejret for at de komplekse og tunge toner folder sig helt ud i en stor, mørk og brændt smag af tørret frugt, rosin, kaffe, humle, chokolade, tjære, soya, tovværk, tobak og røg. Finalen er lang, mørk, bitter og brændt. Bundtrækket er bistert og det kræver en synkeøvelse eller to at holde styr på svælget, der skiftevis snører sig sammen og forlanger mere.

Det kan godt være at Krogsaa er brygget til en drengebarn men den kræver sin mand, og er absolut et af Amager Bryghus’ højdepunkter.

Karakter (0-6): 5
Tag med til juleshow på Amager Bryghus

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google photo

Du kommenterer med din Google konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s