Det Hemmelighedsfulde Bryggeri, Rauch Bier

Det Hemmelighedsfulde Bryggeri, Rauch Bier, Røgøl, Allbeer

Denne øl er ikke bare mere røget end hemmelig. Den er mere røget end alle røgøls moderby, Bamberg. Tapiren har aldrig fået mere røg, siden den faldt i brændeovnskuffen med aske som grisling.  Den er i klassifikationsramme røg-geist og bør prøves af alle, der kan forliges med den særlige smag af rauch bier eller røgøl. Alle standarder for EBC og mængde af malt er brudt. En rauch bier kan normalt kun holde 40 ppm. Denne sprænger alle rammer med 60 ppm.(Hvad det  betyder, er Tapiren ikke helt sikker på). IBU er 30.

Den får et tilbagevendende indslag og skrækscenarie ved “Eventmennesket & Partners ølsmagninger”, Schlenkerla Rauchbier, der plejer at få folk til at valfarte til tagrenden, til at fremstå som hvid røg.

Rauchbier brændes traditionelt kun i den tyske by, Bamberg. Legenden siger, at en mindre brygmester i byen for et par århundrede siden havde en brand i sit bygning,  der røgskadede hans malt lagret på loftet i kraftig grad. Af ren og skær forsøg på overlevelse, var han nødt til at prøve at brygge øl med den røgede / brændte malt. Det blev en kæmpe succes i lokalområdet. Og  i dag findes en halv snes bryggerier i den skønne by Bamberg, der brygger rauch bier.

Hvor Det Hemmelighedsfulde Bryggeri i øvrigt hører til, må fremstå i det uvisse. Men de fyre eller kvinder forstår at brænde en malt til XXX-brændt. Da flasken bliver åbnet og skænket op i glasset i yndlingsølrøgeriet på Plan B, trækker et par cafe chicks i nabosofaeen sig sammen en meter tilbage, med opstoppernæsen rynket sammen. Den dufter af tilrøget telt.

Som Thomas Schøn ville have sagt: “Det er fuldstændigt vildt”.  Det er som at stikke næsen ind i en udbrændt hytte.

Smagen er også ekstrem. Det kræver socialt utilpassede og røgtilpassede individer for at finde en at dele denne flaske med over en times tid. Og en større grad af tolerance fra omgivelserne, end man kan regne med at finde. Der er indført røgforbud på de større vandhuller. Ve os den dag, der bliver indført forbud mod Røgøl.

Vi længes under den relativt lange nedsvælgningsproces efter de mest kraftige ølpølser (eller peanuts eller gurker til vegetartapiren) fra Mikkeller Bar for at have lidt at stå imod den totalt overvældende smag. Måske ville den unikke brie deamu kunne have stået op mod det totalt overvældende indtryk af brændt malt, der fra ganen bredte sig fra drøbel og ned i halsen. En smag der var kommet for at blive. Der er en sjov carboneret underfornemmelse bag alt røgen, men det handler om, så du røgen? Den tror jeg nok, du smagte!

Du kan som altid med Det Hemmeligshedsfulde Bryggeri ikke finde flere oplysninger på deres hjemmeside www.dukanikkefindeos.dk,

Vi ville ønske, at vi kunne fortælle, at denne røgets udbrændte fader kan også fås andre steder end på Plan B i København. Men det kan vi ikke. Så prøv der på den stadig unikke cafe, selvom Tapiren synes stedet i løbet af den seneste tid har haft en deroute fra det hyggeligste  øltempel i CPH  til ind i mellem at kunne overraske med et lidt for højt gear og lidt for overspillet firser-funk. Tapirens yndlingsbestyrer, Thomas, kunne dog atter engang en blæsende efterårsaften mandag i oktober overraske positivt. Og det er noget tapiren kan lide.

Rauch Bier er brygget på 100% 60 ppm, Whiskey Malt, Perle humle og Safale US-05 gær.

Karakter (0-6): 5
Alkoholprocent: 6,1
Nydt fra flaske

Læs også:
Det Hemmelighedsfulde Bryggeri: Smoke Beer
Det Hemmelighedsfulde Bryggeri: Imperial Smoke Beer

Det Hemmelighedsfulde Bryggeri - Imperial Smoke Beer
Smoke Beer, Det Hemmelighedsfulde Bryggeri, Allbeer
Det Hemmelighedsfulde Bryggeri - Smoke Beer og Imperial Smoke Beer

 

2 thoughts on “Det Hemmelighedsfulde Bryggeri, Rauch Bier

  1. Hvilken unik oplevelse lige akkurat at nå ned på røgeriet på Frederiksborggade og nå en enkelt flaske af denne ekslusive og superhemmelighedsfulde øl. Selv tonerne af firserhits fra vederstyggelige Duran Duran kunne ikke distrahere min koncentration og nydelse. Jeg irriteres over ikke at kunne huske, om der også var whiskey malt i Smoke Beer og om der også var humlet med Perle. Men der var i hvert fald whiskey malt i Imperial Smoke Beer, som nærmest byggede bro mellem øl og whiskey. Synes stadig at Rauch Bier som Smoke Beer havde en lidt spids og hård krop. På overfladen undercarboneret og tangerende det vandede på den lange bane, men alligevel med en hårdt prikkende perle som man kender det fra den kraftigt carbonerede øl.

    Hemmeligt indeed 🙂

  2. “ppm” betyder parts-per-million (noget med mængden af phenol’er tror jeg nok) og er et mål for en whiskys “røgethed

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s