Mikkeller, Calvados Barrel Aged X Imperial Stout (Special Series)

Mikkeller, Allbeer, Imperial Stout, Calvados Barrel Aged X Imperial Stout

Tapiren har lært denne signatur alt om øl. Punktum. Blindt fulgte jeg efter ham. Vandhul efter vandhul på en lang rejse ind i øllets indre. Gennem stadens gader og stræder i seks berigende år med talrige afstikkere til eksotiske Prag og kolde London. Plan B havde en helt speciel plads hos Tapiren. Det var netop der ved det lille bord oppe foran vinylafspilleren for små fire år siden, at Tapiren serverede den første Mikkeller øl “Stateside IPA” ledsaget af bemærkningen: “De her drenge skal vi nok holde et godt øje med”.

Bemærk ordvalget. Det var Tapirens måde at uddelegere det obligatoriske pensum på. Tapiren havde læst mine løg for længe siden, og vidste derfor at humlebombede amerikanske IPA’er og imperiale stouts var mit terroir. Stateside IPA smagte også amerikansk – bare bedre og mere ekstremt. Fint nok tænkte jeg, Tapiren havde travlt med sin højtelskede brettanomyces bakteriekultur, Cantillon, Ølfabrikken (altså den rigtige) og dansk mikrobrygs store nestor Christian Skovdahl Andersen. Ølfantomet fra vilde vesterbro med de ekstreme bryg burde være til at håndtere – det bilder jeg i hvert fald mig selv ind på traveturen hjem langs søerne. Men man blev jo hurtigt klogere.

Natten efter Tapirens tragiske ulykke ligger jeg der søvnløs, fortvivlet og helt ude af den. Jeg styrer direkte og dybest ind i køkkenets skammekrog på jagt efter verdens bedste imperial stout og nr. 1 på listen over alletiders alltime favoritøl, Black. Den kom forhåbentlig på hanerne til Black Sensation i alle sine diabolske mutationer, hvor en enkelt tår af Peated Gold Edition får dig til at glemme alle andre øl du nogensinde har drukket. Sort nat, sort sind, sort øl. Bare sort. Scenariet gav på en eller anden måde god mening, og noget der mindede om ro indfandt sig omtrent samtidig som jeg skimtede flaskens bund.

Men turen i bunden af skammekrogen bød også på en enkelt overraskelse. Der stod den. Helt alene bagerst. Fedtet, tilstøvet, ensom og placeret bag uværdige legekammerater. Vi taler her om den øl, som vist nok vandt afstemningen “Bedste Mikkeller Øl” på Mikkeller Fan Club på Facebook, Calvados Barrel Aged X Imperial Stout Special Series med hele 14,4% på samvittigheden samt et 7 måneder langt ophold på franske calvados egetræsfade. Stort set alle der smagte den på European Beer Festival 2009 kunne ikke få armene ned og afgav den retfærdige dom “verdensklasse”, og det ser vi her på redaktionen absolut ingen grund til at pille ved.

Måske Mikkellers lavest carbonerede imperial stout. Det silkebløde fede sorte fløjl har absolut ingen perle – ikke engang en svag prikken på tungen. Kan kun komme i tanke om JK Holtman’s (Nu Three Amigos) Beast med en ligeså underdrevet carbonering. Skummet er absolut minimalt og kortvarigt. Ved ophældning spredte bundbrændte dybbrune øer der hurtigt kvæles i oliepølen. Normalt er jeg ikke tilhænger af denne kombination af ladhed, men med en duft og smag så rig og kompleks som tilfældet her har man hurtigt andet at stille skarpt på. I næsen kraftig alkohol og overdreven sødme der indledningsvis sætter tankerne i retning af Big Bad Worse Barley Wine. Men der spædes op med mørk frugt, brændt malt, calvados, blåbær og let råd. Ekstrem vinøse toner. Det søde og det ristede er også smagens epicenter. Sødmen når næsten at blive for meget inden de hårdristede toner tager over. Bitterheden og det rådne bid holdes pænt i baggrunden til fordel for lakrids, kaffe, bær, peber, tobak og mørk chokolade der fortoner sig i en varmende langvarig finish af alkohol og træ fra tønden.

Smagen hænger i svælget hele dagen men uden at man slår sig på den. I det hele taget er Calvados Barrel Aged X Imperial Stout måske Mikkellers dybeste og mest komplekse stout til dato. På den ene side vild og over the top, på den anden udsædvanligt godt afstemt og afrundet. En ud-af-kroppen oplevelse for nattens hårdeste ølhunde, og for undertegnede den eneste øl i skabet der var i stand til at få fingrene tilbage til tasterne efter at vi lørdag sendte Tapiren afsted på hans sidste rejse.

Karakter (0-6): 6

Mikkeller, Allbeer, Martin Goldbach Olsen, Calvados Barrel Aged X Imperial Stout

Mikkeller, Imperial Stout, Martin Goldbach Olsen, Allbeer

2 thoughts on “Mikkeller, Calvados Barrel Aged X Imperial Stout (Special Series)

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google photo

Du kommenterer med din Google konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s