Det Lille Bryggeri, Juleporter

Allbeer, Det lille bryggeri, Juleporter

Vi har ikke haft det store fokus på juleøllet i 2010, men der skal gøres en undtagelse. Årets udvalg har været en blandet fornøjelse, men det er tydeligt at der er gjort et stort arbejde på de små bryggerier for at markere sig med fine juleøl. Vi har fundet et rigtigt håndværksprodukt, som stammer fra Sjælland – nemlig byen Bringstrup ved Ringsted.

Det lille bryggeris Juleporter er lavet med stor omhu. Krydderierne er fantastisk godt afbalanceret. Der anes efter nogle slurke både ingefær og en smule kardemomme og nellike. I eftersmagen dukker en fornemmelse af peber op. Øllet udvikler en vis tørhed i ganen, som der naturligvis er råd for. Eftersmagen er langvarig og det vil være svært at drikke andre øl efter denne. Den er simpelthen for prægnant og giver ikke mange øl en chance i sammenligning.

Når den hældes i glasset fremstår den som mørk øl med en flot brun og tæt skumkrone, der holder et godt stykke tid på øllets dejlige krydderier. Herefter udvikler der sig en skøn, let frugtagtig duft, som sammen med øllets fyldige krop giver en meget komplet oplevelse.

Det er ganske enkelt en øl til de stunder , hvor man kommer hjem i varmen og sætter sig en halv time og blot lader kroppen og sindet hvile med en god øl.

Anmelderen vil her også rose øllet for det, som den ikke har. Alt for meget juleøl mister sin eksistensberettigelse ved enten at være for oversukret eller domineret af ét krydderi – ofte kanel el. sågar nellike. Det er naturligvis mine egne aversioner og jeg har da en vis respekt for de, som gerne vil drikke øl, som smager af sukkerskål og julesmåkager. Det er bare ikke mig.

Kan man drikke den sammen med julemaden? Nej. Her vil den være for dominant. Den vil til gengæld være en herlig øl, når ris a la manden er sat til livs og du skal hen i sofaen for at slappe af, mens du mister forbindelsen til resten af familien i den næste time, når de begiver sig ud i gaveræset. Har du vundet marcipangrisen og lige fået grovædt den også, så skal der lidt modvægt til. Hav et par af denne øl stående til den situation og drik den selvom du ikke finder mandelen. Denne øl kan være din egen sikre mandelgave. Den gør dig til en vinder (i dine egne øjne).  Du vil overleve det hele og vil opleve, hvordan nydelsen af godt øl kan få dig til at glemme, hvad julen har gjort ved dit ellers gode humør og din bankkonto.

Jeg har testet øllet op imod flere andre af de gode juleøl, som er produceret i denne vinter. Må sige at den er en vinder, hvis du altså ikke er til de mere søde juleøl. Skal du have en smule sødme, så er det Lille Bryggeris juleøl absolut også et rigtig godt bud. Den fortjener en anmeldelse, som vi må se at få skrevet.

Karakter (0-6): 5
Alkoholprocent: 7,7
Nydt fra flaske

2 thoughts on “Det Lille Bryggeri, Juleporter

  1. Juleporter var fremragende og jeg glæder mig allerede til den brillant namede Humlemord. Skummet var et kapitel for sig, og kan vel bedst karakteriseres som en skumhat. Stædigt, storboblende og lige lovligt livligt måske. Uden at efterlade synderlige slør følger skummet øllet helt ned til glassets bund. Man forventede en kraftigere carbonering, men den var klassisk blød som porteren jo skal være. Vitterligt en spøjst sammensat krop, men med til at gøre oplevelsen ganske særegen.

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s