Nørrebro Bryghus, Nørrebros Julebryg

Nørrebro Bryghus, Martin Goldbach Olsen, Allbeer, Julebryg 2010,

Ingen her på redaktionen føler det store behov for at følge med i BT’s sladderspalter. Til gengæld er der god grund til at give en masse juleklik til brillante beerticker.dk, hvor alletiders nyhedsblæksprutte Peter Myrop Olesen med “a lotta labour of love” utrætteligt opdaterer mangen en geek om dette og hint inden for ølverdenen. Her kunne man nyligt læse om endnu én af de utallige juleølstest, denne gang i BT. Selvom de fleste livstilsanalytikere og smarte reklamefolk formentlig vil bortdømme BT’s læsere som tilhørende bajersegmentet, må der da være en nedre grænse for hvor lave instinkter man må lefle for? Tilsyneladende ikke.

For når man måbende må konstatere at de tre topscorere alle er industribryg fra hele Danmarks ølelefant, ja så fristes man til at tro at en gammel ølnisseanmelder eller to har haft en meget dårlig og kold dag på loftet eller også har haft travlt med at nurse nogle nære relationer med den glade giver. Begge dele ville være synd og skam for læserne. De danske mikroer var kun repræsenteret ved Herslev, Svaneke, Ørbæk og Skovlyst. Et mildest taget mystisk udvalg, og mon ikke læserne havde hævet et nysgerrigt øjenbryn eller to ved udsigten til gedigne julegaver fra Mikkeller; Santas Little Helper, Til:Fra, Ris ala Male eller Red and White Christmas? Eller hvad med BeerHere’s vidunderligt dragende Jule IPA?, Amagers fine Julebryg 2010, Raasteds superlækre Juleøl eller de satans seje Djævlebryggeres dybt eksperimenterende, udfordrende og vitterligt vellykkede brettanomyces attentat på Julemanden og Jesus,”Hjul og Stejle”? I overkanten? Ok!

Men at den bedste julebryg fra Nørrebro Bryghus til dato, Nørrebro Julebryg, placeres i samme kategori som dåsebajeralfonsen Harboes vederstyggelige metalbajer “julebryg” samt Svaneke Bryghus’ hæslige Rød Jul – det er simpelthen uacceptabelt og misvisende. Og så afvises den som værende bitter. Alt for bitter. Vi lader den lige stå et øjeblik.

For bitter?

Nuvel – julen handler om traditioner. Men derfor er der vel ingen grund til blindt at gentage dumheder, til blindt at balsamere smagsløgene på forhånd og stresse over et ekstra skud humle i kagedåsen? Juletradtioner kan vel også godt udvikle sig? Og nu er Nørrebros Julebryg absolut ikke asketisk bitter, den er snarere diskret humlet. I vores bog gør den milde bitterhed og lette brændthed i kombination med de klassiske julekrydderier øllet langt mere velegnet til både det traditionelle men også det mere eksperimenterende julebord. Øllet svinger fint til sild, lune retter, ost og risalamanden. Da jeg nyligt testede den op mod Nørrebro Bryghus gennemførte julebord, byttede jeg efter en lang juleuge anden (der var konfiteret med Nørrebro Julebryg) ud med en stor entrecote med fuldfed bernaise. Inden da nød vi de lette forretter “Vichyssoise” og “Terrin af svinekæber og kyllingelever”. Det hele komplimenterede fint Nørrebros Julebryg.

Man fornemmer den unikke kombination i næsen, hvor noter af umiskendelige julekrydderier som kanel, appelsin, abrikos, muskat og kardemomme går i blend med malt og en hengemt humle. Øllet er mørkt, uklart med et rødligt skær, blødt, fint fyldigt og middel carboneret med en let prikkende perle der holder øllet friskt også på den helt lange bane. Bitterheden er med til at forstærke øllets frisk- og sprødhed, som ofte dør efter første tår i de mest konservativt forstokkede  julebryg. Smagen er indledningsvist sød og syrlig,  rund og krydret. Det hele kontrasteres af bitterheden. Men da øllet lægger sig bagerst på tungen mærker man af doseringen af krydderiblandingen er kraftigere end normalt – måske for at spille op mod bitterheden. Orange, kardemomme, lakrids og det komplekst sødlige/syrlige touch og en snert alkohol (7%) bliver hængende i en relativt lang finale, der fortoner sig i en let bitterhed.

BT’s test af juleøl er tendentiøs og sensationel. På den ene side lever den således fint op til nyhedskriteriet, på den anden begår den højforræderi  mod det danske julebord. Ølelefanten vandt men læserne tabte. Det jul det cool –  kig dig lidt omkring:

Læs flere anmeldelser af øl fra Nørrebro Bryghus

Karakter (0-6): 4

Nørrebros Julebryg, Martin Goldbach Olsen, Allbeer

One thought on “Nørrebro Bryghus, Nørrebros Julebryg

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google photo

Du kommenterer med din Google konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s