Mikkeller, Nelson Sauvignon

Mikkeller, Allbeer, Nelson Sauvignon, Martin Goldbach Olsen

All good things to those who wait. Denne tikkende sorte bordbombe fra Mikkeller skulle jo være skudt af for præcist et år siden. Men sønnike panikkede over volumen på Trianglens nytårsfyrværkeri, og far her faldt i søvn med ham på armen. Lidt af en fuser, men jeg besluttede mig alligevel for at gå tilbage til den nytårsaften 2010. Det krævede en tur i den støvede sorte kælder, hvor Nelson Sauvignon gemte sig sammen med de utallige andre legekammerater fra Mikkeller man desperat køber for at følge med, men som man ikke når at drikke før det næsten er for sent.

Men nu var det tid til et nyt forsøg. Knægten har fået sine egne beskyttelsesbriller, skudt nytårskinesere af i et væk og tilsynelandende blevet immun for ild, røg og nytårsknald. Så mens fruentimmeret bobler løs med en flaske posh pagne har jeg endeligt fået flået den eminent elegante indpakning af sort papir med nytårsbombe af magnumflasken.

Selvom man ikke kan undgå at have andet end tårnhøje forventninger til en øl fra kongerigets vildeste ølfantom tittede et stort aber dabei alligvel frem på nethinden. Og jeg kan ligeså godt gå til bekendelse. Er mildest talt ikke nogen fan af hvidvin, og derfor er den new zealandske Nelson Sauvin’ helt naturligt så langt fra min favorithumle. Den eneste øl med Nelson Sauvin’ der for alvor har rykket ved min ølbevidsthed var en fyrrig frisk Fat Cat fra BeerHere – en af Tapirens absolutte favoritter. I Nelson Sauvignion er Nelson Sauvin’ tilmed både brugt som bitter, aroma og smagshumle. Højst særpræget, men man burde alligevel havde set det komme. Mikkel har været et tur i fysiklokalet under brygningen med en vild og voldsom 4-trinsraket: Under mæskning og gæring er tilsat enzymer for at opnå en så høj forgærbarhed som overhovedet muligt. Gærstammen består af champagnegær og brettanomyces (!) og kombineret med enzymerne giver det en nærmest udtørret øl. Øllet er herefter lagret 5 måneder på vinfade fra Weingut Kollwentz, som vore kræsner ganer også blev udsat for med Weinbrand Barrel Aged Red Ale. Sidst men ikke mindst er dette vanvidsmikstur hældt på 75 cl champagneflasker med ekstra højt CO2 indhold. Man skal godt nok lede længe efter et vildere nytårsknald.

Den indledede begejstring over den smukke skyede amber farve, det vildt voldsomme hvide skum og de sære noter i næsen af brett, grape, eksotisk frugt, træ, gran, vin og malt afløses nærmest af chok når dråberne rammer drøblen. Aldrig har jeg fået den sådan. Smagen letter simpelthen, som var det en  champagne. Vi har prøvet noget lignende før i den fremragende men undervurderede Funky E Star, der også havde fået et skud brettanomyces – men det her er helt ekstremt. Kombinationen af Nelson Sauvin’, brettanomyces og fadlagringen er ikke alene genialt tænkt. Det er et sandt smagsfestfyrværkeri. Har mere end svært ved at finde strukturen, men det er forunderligt, festligt og forførrende. Tørt, sprudlende, syrligt og sprødt. Krydret, kraftigt, lifligt og bittert. Den afsluttende milde og krydrede bitterhed flankeres med vinøse noter af caramel, frisk frugt, grape, brett, gran,  blomster og et tilpas snert af de 9% alc.

Er du helt pjattet med hvidvin, champagne og lignende udenomsaktiviteter vil du rate dette bryg som den rene og skære verdensklasse. Jeg vil nøjes med at sige at jeg aldrig vil glemme denne øl. Af to grunde. First – det er en fuldstændig unik øl fra Mikkeller, der ikke har brygget noget der bare ligner. Second – fruentimmeret hældte sin champagne ud og fortsatte med Nelson Sauvignon. Så har man set det med. Bottom’s up !

Karakter (0-6): 5
Mere øl fra Mikkeller på Allbeer
Se liste over Mikkellers øl i 2010 på beerticker.dk  (spol frem til M!!)

Mikkeller, Nelson Sauvigning, Allbeer, Martin Goldbach Olsen

Mikkeller, Nelson Sauvignon, Allbeer, Martin Goldbach Olsen


One thought on “Mikkeller, Nelson Sauvignon

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google photo

Du kommenterer med din Google konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s